latinica  ћирилица
09/07/2015 |  12:52 | Autor: Agencije

Nije zdravo ni neslano

Preporučena dnevna doza za odraslu osobu je pet grama soli, a primjera radi, pica sadrži čak 75 odsto više od toga.

Prekomerno, ali i nedovoljno soljenje hrane utiče na kasniju pojavu puberteta, a u odraslom dobu i na smanjenu plodnost. Ovo su ustanovili američki naučnici sa Univerzitata u Vajomingu, navodeći da su istovremeno istraživali i djelovanje masti na mlad organizam.

- Naše istraživanje je pokazalo da mast i so imaju suprotno djelovanje na reproduktivno zdravlje. Ishrana sa puno masti ubrzava dolazak puberteta, ali ukoliko je ona previše zasoljena uzrokuje njegovo kašnjenje. Osim toga, prvi put je dokazano da je količina soli bitnija za reproduktivno zdravlje od količine masti - istakla je Dori Pitinski, rukovodilac istraživanja.

Sudeći prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, većina ljudi konzumira mnogo više soli nego što je potrebno. Preporučena dnevna doza za odraslu osobu je pet grama soli, a primjera radi, pica sadrži čak 75 odsto više od toga.

Zaboravlja se da je so već prisutna u prirodnom obliku u svim namirnicama, a da se u nekim vrstama prerađene hrane nalazi u mnogo većim količinama. Poznato je da su su mesne prerađevine, začini i grickalice prepune soli, a hljeb sadrži čak petinu naših ukupnih dnevnih potreba za ovom namirnicom.