latinica  ћирилица
12/07/2015 |  17:59 | Autor: TANЈUG

Otrov morskih puževa kao lijek za rak?

Australijski naučnici su otkrili da bi toksini u otrovu morskog puža Conus episcopatus mogli da pomognu u razvoju novih lijekova protiv raka.
Conus episcopatus, australijski morski puž (Foto: poppe-images.com) -
Conus episcopatus, australijski morski puž (Foto: poppe-images.com)

Ovaj morski predator se služi otrovom, jednim od najjačih na svijetu, kako bi paralisao svoj plijen.

Zahvaljujući novoj metodi analize, zasnovanoj na biohemiji i bioinformatici, istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu su uspjeli da identifikuju šest novih proteina koji sadrže peptide zapanjujućeg dejstva, od kojih se neki već koriste u proizvodnji lijekova, navodi se u studiji, objavljenoj u Analima američke akademije nauka (PNAS).

"Nadamo se da će ove nedavno otkrivene strukture dovesti do proizvodnje novih lijekova za ublažavanje bolova kao i za liječenje raka i drugih bolesti", rekao je koautor studije prof Pol Alvud.

Prije godinu dana, na godišnjoj konferenciji Američkog društva hemičara (ACS), australijski naučnici su predstavili studiju o jednom drugom morskom pužu, Conidae, koji živi u Tihom okeanu i posjeduje proteine čije je anagelzičko dejstvo 100 puta jače od morfina.

"Otrov morskih puževa su kompleksni kokteli nekoliko hemijskih sastojaka, a većina tih toksina je bila dosad zapostavljena", istakao je Alvul.

U svijetu postoji najmanje 700 poznatih vrsta morskih puževa.