latinica  ћирилица
15/07/2015 |  08:49 | Autor: SRNA

Makedonija: Prijevremeni izbori 2016. godine

Lideri četiri najveće političke stranke u Makedoniji postigli su dogovor o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 24. aprila 2016. godine, kao načinu izlaska iz političke krize.

- Mogu reći da je postignut dogovor koji su potpisali lideri četiri najveće partije i zadovoljan sam postignutim, izjavio je komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Јohanes Han, koji je posredovao dogovoru postignutom oko jedan sat iza ponoći sa liderima VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, SDSM Zoranom Zaevim, DUI Alijem Ahmetijem i DPA Menduhom Tačijem.

Makedonski premijer Nikola Gruevski pojasnio je da je dogovoreno da se za sve naredne parlamentarne izbore 100 dana prije održavanja Vlada povuče i formira vlada za sprovođenje izbora.

On je rekao da će u ovom slučaju VMRO-DPMNE nominovati privremenog premijera za period od 100 dana - od 15. januara 2016. godine do izbora.

"Kako niko ne bi imao alibi i izgovore u vezi sa rezultatima izbora, saglasili smo se da od 20. oktobra do izbora SDSM, u prethodnim konsultacijama sa VMRO-DPMNE i DUI, predloži tehničkog ministra unutrašnjih poslova, što znači ličnost koja se u ni u kakvom slučaju ne povezuje sa bilo kojom političkom strankom", dodao je on.

Prema dogovoru, SDSM će predložiti i ministra rada i socijalne politike, a u ministarstvima finansija, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te za informatičko društvo, imenovaće zamjenike ministara sa pravom veta.

Lider najveće opozicione stranke Zoran Zaev izrazio je zadovoljstvo o postignutom dogovoru i liderskom sastanku naglasivši da je dogovor potvrdio sve što su njegova partija i koalicioni partneri naveli u projektu "Istina za Makedoniju".

Predviđeno je da 15. septembra bude izabran specijalni tužilac koji će biti zadužen za sprovođenje istrage za sadržine, dokaze i argumente iz prisluškivanih telefonskih razgovora.

"Novi javni tužilac, uz potpuna autonomna ovlašćenja, dobiće materijal koji na transparentan način treba da procesuira paralelno preko skupštinskih komisija. Isto tako njihov sadržaj će biti dostupan javnosti", dodao je Zaev.

Prema njegovim riječima, opozicija će se početkom septembra vratiti u Sobranje i aktivno učestvovati u potpunom sprovođenju svih segmenata postignutog dogovora.

Liderskom sastanku prisustvovali su i trojica evroparlamentaraca Ivo Vajgl, Eduard Kukan i Ričard Hovit, te ambasadori Evropske unije Aivo Orav i SAD DŽes Bejli.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora.

Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, nakon čega je lider opozicije počeo da objavljuje snimke kojima optužuje predsjednika Vlade za kriminal i korupciju.