latinica  ћирилица
17/07/2015 |  20:14 | Autor: TANЈUG

Vulin:Kotromanović bi Srbima zabranio i da pate za žrtvama

Ministar odbrane Hrvatske Ante Kotromanović hoće Srbima da zabrani čak i da pate, da ožale svoje mrtve i protjerane, izjavio je večeras ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: Screenshot
Aleksandar VulinFoto: Screenshot

Vulin je u izjavi medijima podsjetio da je premijer Vučić rekao da je godišnjica "Oluje" za nas dan tuge, a da hrvatski ministar odbrane u tome vidi prijetnju.
 "Srbi izgleda ne smiju ni da pate", naveo je Vulin.
 Kako je rekao, ne postoji Srbin koji ne misli da je dan kada je iz Hrvatske protjerano 250.000 Srba jedan od najtežih dana u našoj istoriji.
 "Nikada tako veliki broj ljudi nije protjeran u tako kratkom vremenu i nikada takvo etničko čišćenje nije proslavljano", poručio je Vulin.
 Prema njegovim riječima, Vučić je dolaskom u Srebrenicu i na inauguraciju predsjednice Hrvatske učinio puno na razvoju regionalne stabilnosti.
 Pokušaj ubistva u Srebrenici i napadi na premijera Srbije čak i kada tuguje sa svojim narodom, kako je istakao, nisu način da mu se uzvrati.
 "Kroz istoriju je često traženo od Srba da zaborave zločine nad svojim narodom. Ovo je prvi put da se od Srba očekuje da čak i ne tuguju za svojim protjeranim i mrtvim", rekao je Vulin.
  On je dodao da se Vučićeva uloga i položaj Srbije drugačije posmatraju u cijelom svijetu, o čemu govori i to što na dan proslave protjerivanja 250.000 Srba neće biti velikih armija na vojnoj paradi u Zagrebu.
 "Oni su razumjeli da i Srbi imaju pravo i da tuguju i da govore o svom bolu i da se njihove žrtve i rane moraju postovati. Bilo bi dobro da to razumije i Hrvatska", rekao je Vulin.
 Premijer Vučić izjavio je ranije danas da bi Srbija doživjela kao uvredu odlazak stranih zvaničnika na vojnu paradu u Hrvatskoj povodom 20. godišnjice Oluje, kao i da Srbija smatra da tog dana nema šta da se slavi.
 Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović izjavio je da je Oluja bila legitimna akcija koja je spriječila, između ostalog, "još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice".