latinica  ћирилица
18/07/2015 |  08:38 | Autor: TANЈUG

NVO SAD: Izetbegović vođa radikalnih islamista u BiH

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, jedan je od vođa opasne organizacije najradikalnijih islamista u toj državi, tvrde u izvještaju američke nevladine organizacije.

NVO Ratni koledž SAD i još nekoliko oraganizacija, u izvještaju "Islamizam i bezbjednost u BiH", navode "da je Izetbegović povezan s Muslimanskim bratstvom, od kojeg su kasnije nastale Al Kaida i ISIS", piše "Informer".

Prema ovom izvještaju, američke NVO čak sumnjaju da je Izetbegović omogućio iranskim špijunima da uđu u BiH i tako podržao terorističke akcije.

U izvještaju se navodi i da je Izetbegović godinama u vezi sa radikalnim islamistima.

"Posle rata, od 1999. do 2003, Bakir je bio u Upravnom odboru humanitarne islamske organizacije Merhamet. Kao i ostale slične fondacije, Merhamet je bila paravan za krijumčarenje oružja u BiH tokom rata. Nemoguće je da Bakir, kao asistent i sin predsjednika Alije Izetbegovića, nije bio upoznat s ovim aktivnostima, kao što nije mogao da ne zna za dovođenje mudžahedina u BiH", piše u dokumentu, u kojem se navodi i da je Bakir Izetbegović sarađivao i s vehabijama.

"Učestvovao je u izgradnji džamije kralja Fahda, omogućivši da se zemljište na kojem je sagrađena pokloni Saudijcima, iako je pripadalo Srbima. Ta džamija je poznata kao centar vehabijskog uticaja i moći u BiH. Osim toga, veze Bakira i iranskih zvaničnika su kontroverzne, pogotovo što su neki od njih povezivani s islamskim teroristima. U proljeće 2013. Bakir se usprotivio izbacivanju iranskih diplomata za koje se ispostavilo da imaju veze s vehabijskim vođom u Gornjoj Maoči. Iako nije utvrđen kontakt Izetbegovića s njima, mnogi su se pitali da li je otvorio vrata špijunima i terorističkim operacijama", navodi se u izveštaju.

"Informer" piše i da se Bakir Izetbegović nije javljao na pozive niti je odgovarao na poruke beogradskog lista.