latinica  ћирилица
19/07/2015 |  18:27 | Autor: Agencije

Da li možete piti alkohol i biti zdravi?

Svima je dobro poznato da opijanje ne može da se smatra zdravom navikom.
Alkohol - Foto: ilustracija
AlkoholFoto: ilustracija

Ipak, već vijekovima se alkohol koristi kao sredstvo za opuštanje i podsticaj na druženje zbog svojstava.

Međutim, čim nivo alkohola u krvi pređe nivo od 0,1 promil (što je više od dvije čaše vina), čak i ako se osjećate potpuno opušteno, vaš organizam luči hormone stresa i priprema tijelo za opasnost.

S druge strane, neke studije otkrile su vrlo korisna svojstva alkohola, a jedna objavljena u stručnom časopisu Alcoholism, pokazala je da apstinencija povećava rizik od umiranja, naročito kod onih osoba koje su nekada redovno unosile alkohol.

Ne djeluje svako piće podjednako na organizam, pa ako baš želite da se opustite uz jednu čašu, dobro razmislite koje ćete odabrati.

Najbolji izbor: Crno vino sadrži antioksidans resveratrol koji štiti kardiovaskularni sistem.

Drugo mjesto: Destilovana žestoka pića poput džina i votke, pošto imaju nizak sadržaj šećera. Uz njih obavezno pijte običnu ili gaziranu mineralnu vodu.

Treće mjesto: Cider je fermentisano alkoholno piće i većina vrsta je prirodno bez glutena. Ako odaberete ovaj napitak, birajte takozvani suvi cider sa niskim sadržajem šećera.

Četvrto mjesto: Bijelo vino ili šampanjac. Ima daleko manje antioksidanata u odnosu na crno vino, a viši sadržaj šećera.

Najgori izbor: Pivo, koje se pravi od žitarica, uglavnom sadrži gluten i kvasac. Ono remeti prirodnu crijevnu floru i podstiče razvoj kandide.

Zapamtite, uvijek pijte umjereno!