latinica  ћирилица
28/07/2015 |  14:24 | Autor: TANЈUG

Albanci pred duel sa Srbijom: Najvažniji meč u istoriji

Premijer Albanije Edi Rama naredio je nadležnima za organizaciju utakmice sa Srbijom da sve mora da protekne po najvišim evropskim standardima.
Edi Rama (arhiv) -
Edi Rama (arhiv)

Rama u tu svrhu neće žaliti ni novac, na šta upućuje i podatak da je samo za renoviranje stadiona u Skadru izdvojeno čak 12 miliona evra.

Iako je prvobitni plan predviđao da Albanija dočeka Srbiju u Elbasanu, nakon nedavne Ramine prepiske sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a poslije odluke Suda u Lozani da Albancima dodijeli bodove sa prekinutog meča u Beogradu, donijeta je odluka da se igra u Skadru.

Kako navode lokalni mediji, u pitanju je najvažnija utakmica u istoriji albanskog fudbala, a premijer Srbije trebalo bi da gleda taj meč uživo zajedno sa albanskim kolegom.

Radovi na stadionu "Loro Borići", koji nosi ime po nekadašnjem poznatom albanskom fudbaleru, u punom su jeku. Rama će na sastanku u utorak sa predsjednikom Saveza Armanom Dukom, ministrima odbrane i policije, kao i sa bezbednosnim službama insistirati da sve protekne po najvišim evropskim standardima.

Stadion će, kako je najavljeno, sigurno biti gotov na vrijeme, a posle renoviranja njegov kapacitet iznosiće 17.000 mjesta.

Iako je Srbija izgubila sve šanse da se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo, predstojeći meč u Albaniji biće više od obične utakmice. To je zbog prilike koju imaju Albanci, jer bi im pobjeda skoro donijela prvi plasman u istoriji, ali i zbog Vučićeve poruke Rami da će Srbija pobediti njegovu reprezentaciju na terenu, bez obzira gdje se bude igralo.

Utakmica u Beogradu prošlog oktobra prekinuta je u 41. minutu pošto se iznad stadiona pojavio dron sa zastavom tzv. Velike Albanije.

UEFA je prvobitno registrovala meč sa 3:0 za Srbiju jer Albanci nisu htjeli da se vrate na teren, ali je Sud za sportsku arbitražu promenio tu odluku i pobijedu dodelio Albaniji, a Srbiji oduzeo tri boda.

Utakmica između Srbije i Albanije igra se 8. oktobra.