latinica  ћирилица
29/07/2015 |  14:04 | Autor: RTRS

Dogovoren okvirni akcioni plan za sprovođenje Reformske agende (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bi polovinom septembra trebalo da budu usaglašeni stavovi svih nivoa vlasti u BiH kada je riječ o pismu namjere Međunarodnom monetarnom fondu i mehanizmu koordinacije, ali i utvrđen dinamičan akcioni plan reformske agende.
Banjaluka: Sastanak Cvijanović Zvizdić, Novalić - Foto: SRNA
Banjaluka: Sastanak Cvijanović Zvizdić, NovalićFoto: SRNA

Cvijanovićeva je istakla da su veoma blizu rješenja kada je riječ o mehanizmu koordinacije, koji je definisan kao jedan od dva ključna uslova na takozvanoj briselskoj mapi puta, te da je to obaveza od koje se nikako ne može pobjeći kada je riječ o evropskom putu.

"Mehanizam koordinacije omogućava saradnju različitih nivoa vlasti na izvršavanju, ne samo evropskih obaveza, nego i definisanju svih drugih pitanja koji su važni za funkcionisanje BiH", rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Vlade FBiH Fadilom Novalićem, predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom.

Premijeri RS i  Federacije BiH ranije danas dogovorili su okvirni akcioni plan za realizaciju mjera iz Reformske agende i ranije postignutih dogovora između dvije vlade. Cvijanovićeva je rekla da će detaljni akcioni planovi biti urađeni nakon što resorna ministarstva dostave planove aktivnosti koje će sprovoditi.

Dogovoreno je i da će krajem avgusta biti urađene konačne verzije tekstova različitih propisa radnih grupa, a potom u prvoj polovini septembra usvojene na odvojenim sjednicama, a neke na zajedničkoj sjednici dvije vlade, te na taj način što više harmonizovati rješenja, rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, naglasio je da će sve praktične teme o kojima je bilo riječi na današnjem sastanku dovesti do poboljšanja ekonomije i rasta zapošljavanja u BiH.

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH rekli su da neće biti novog zapošljavanja u javnoj upravi i da će doći do ograničenja fonda plata.

Konstatovali su da u javnim preduzećima postoji višak zaposlenih, ali da će se nastojati da ne dođe do otpuštanja već da se uštede postignu kroz reorganizaciju.

Govoreći o novom zakonu o radu koji je usvojen u Federaciji BiH, Novalić je rekao da je zakon sličan onome u Švedskoj, a nešto liberalniji od zakona u Njemačkoj.

Cvijanovićeva je dodala da u zakonu o radu koji bi trebalo da bude usvojen u Republici Srpskoj neće biti ništa na štetu radnika, već da su to mjere koje će stvoriti nova radna mjesta.

Cvijanovićeva i Novalić su razgovarali i sa generalnim direktorom kompanije "Elektroprenos BiH" Matom Žarićem i članovima uprave te kompanije o poslovanju te zajedničke firme, a 2. augusta biće održana i Skupština akcionara "Elektroprenosa".

Premijerka Srpske Željka Cvijanović je istakla da na računima te kompanije ima 240 miliona maraka koje će ići u investicije, za razvoj mreže za prenos električne energije.