latinica  ћирилица
30/07/2015 |  13:50 | Autor: RTRS

Tešanović: Veto Bošnjaka pred Ustavnim sudom RS

Na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske na kojoj je bilo riječi o vetu Kluba Bošnjaka u vezi s održavanjem referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, nije postignut dogovor.
Nada Tešanović - Foto: SRNA
Nada TešanovićFoto: SRNA

Kako ni danas nema dogovora, konačan stav daće Ustavni sud Republike Srpske.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Nada Tešanović rekla je da će ovi materijali sutra biti upućeni Ustavnom sudu Republike Srpske, koji ima rok od 30 dana da o tome odlučuje.

"Očekujem da će Ustavni sud Republike Srpske odbaciti odluku Kluba Bošnjaka o podizanju vitalnog nacionalnog interesa, a onda će Bošnjaci, kako su to najavili, proslijediti dalje Ustavnom sudu BiH", rekla je Tešanovićeva.

Ona je navela da su za usaglašavanje odluke glasala dva bošnjačka delegata, dok je šest delegata bilo uzdržano.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da odlukom parlamenta Srpske o raspisivanju referenduma nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, već da je osporeno pravo bošnjačkom narodu da majorizuje druge narode u BiH i Republici Srpskoj.

"Referendum je rezultat neravnopravnosti srpskih žrtava, optuženika i osuđenika, a tiče se ugroženih prava građana Republike Srpske", rekao je Stevandić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Senad Bratić smatra da pitanje ustavnosti referendumskog pitanja izlazi iz okvira nadležnosti parlamenta Srpske jer su Sud i Tužilštvo u nadležnosti BiH.

On smatra da je pozadina referenduma da se ostvare bolje pozicije u pregovaračkom procesu o Sudu i Tužilaštvu BiH u strukturalnom dijalogu.

Član Zajedničke komisije i poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da je odluka o referendumu bila odgovor parlamenta Srpske na funkcionisanje i način rada Suda i Tužilaštva BiH i da tom odlukom nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Savićeva je rekla da neće biti potrebe za referendumom ukoliko budu otklonjeni nedostaci unutar strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

"Ukoliko dođe do ispunjavanja tih uslova i postizanja pregovora, onda neće biti potrebe za raspisivanjem referenduma", zaključila je Savićeva.

Član Zajedničke komisije i poslanik SP-a Zdenka Gojković rekla je da nije dobro shvaćen zahtjev Republike Srpske za demokratskim procesom i pravom građana da se na referendumu izjasne o svojim problemima.

"Referendum nije dio problema, već dio rješenja za postojeći problem", navela je Gojkovićeva.

Član Zajedničke komisije Mujo Hadžiomerović kaže da Sud i Tužilaštvo BiH nije nametnuo visoki predstavnik, već da su prije 12 godina zakonski podržani iz Republike Srpske.

"Odluka o referendumu nema uporišta u zakonitosti i ustavnosti i predstavlja skretanje pažnje sa teške ekonomske i finansijske krize u Republici Srpskoj", istakao je Hadžiomerović. /kr

Vijeće naroda RS ni juče nije postiglo saglasnost o odluci Narodne skupštine RS o raspisaivanju referenduma o Sudi u Tužilaštvu BiH jer su bošnjački delegati stavili veto.

Izvor: RTRS, Srna