latinica  ћирилица
30/07/2015 |  20:01 | Autor: RTRS

Nevesinje- problemi sa vodosnabdijevanjem (VIDEO)

Nevesinjci se bore sa nedostatkom i zamućenošću vode za piće. Kapacitet na vodozahvatu-akumulaciji Alagovac, izgrađen prije četerdeset godina, i dalje je nepromijenjen.
Nevesinje- problemi sa vodosnabdijevanjem - Foto: RTRS
Nevesinje- problemi sa vodosnabdijevanjemFoto: RTRS

 Broj potrošača, u odnosu na period prije dvije i po decenije, veći je za oko sedamdeset odsto. Na isti vodovodni sistem priključena su pojedina sela i nova prigradska naselja. Već duži period na snazi je drugi stepen restrikcija.

 Dugotrajna suša, povećana potrošnja, mala potisna moć i gubici u sistemu, sprečavaju vodu da stigne do žednih stanovnika udaljenijih naselja i u visinske zone. Restrikcije traju po 24 časa, tri puta sedmično.

Razvoj glavnog sistema kasni u odnosu na potrebe. U nevesinjskom Vodovodu tvrde da djelimične rekonstrukcije nisu dale rezultate. Da apsurd bude veći, nemaju ni cisternu kojom bi snabdijevali potrošače.

Najveći broj potrošača, priznaju u Vodovodu, izmiruje račune, iako ne pije vodu iz vodovoda. Trajno rješenje je preprojektovanje i rekonstrukcija sistema i ugradnja prečistača. Projekat, vrijedan oko 1,5 miliona evra, ušao je u program „Vodovodi i kanalizacija RS“ i biće finansiran kreditom EIB, ali tek nakon potrebnih analiza.
Vijesti o poboljšanju stanja nema. Žedni mještani, s početka priče, strahuju da će najprije čuti da su izvori presušili.