latinica  ћирилица
31/07/2015 |  08:25 | Autor: SRNA

Prijedor: Promovisana antologija poezije "Prognani Orfeji"

Antologija izbjeglih srpskih pjesnika "Prognani Orfeji", promovisana je sinoć u Galeriji "`96" u Prijedoru.
Prijedor: "Prognani orfeji" - Foto: SRNA
Prijedor: "Prognani orfeji"Foto: SRNA

Antologija srpske izbjegličke poezije sa područja Hrvatske, BiH i Kosova i Metohije s kraja 20. vijeka objavljena je prije četiri dana u izdanju kulturne institucije "Brankovo kolo" i sinoć je prvi put promovisana.

Antologiju je sastavio direktor "Brankovog kola" Nenad Grujičić koji je istakao da je ova knjiga posebna zbog toga što se ovom tematikom na Balkanu i šire do sada niko nije bavio.

U antologiji čitaoci mogu naći 116 pjesnika, od najstarijih, rođenih prije Drugog svjetskog rata, pa do najnovijih koji su još bili djeca u vrijeme izbjeglištva i progona u ratovima s kraja dvadesetog vijeka.

Grujičić kaže da je uvrstio samo pjesnike koji su na sopstvenoj koži osjetili vatru najnovijeg rata u drami prisilnog napuštanja kućnog praga.

On navodi da antologija pokušava da poezijom, kao najvišim oblikom pismenosti, predoči dramu ljudskog bića u izbjeglištvu i progonu poslije ratova na Balkanu.

- Kada se nadnosimo nad ovom knjigom sjetimo se prognanog pjesnika Ovidija iza koga je, kada je sve izgledalo beznadežno, nakon toliko vekova ostalo svetsko pesničko delo, a od rimskih vladara toga vremena ne pamtimo gotovo ništa - rekao je Grujičić, predstavljajući knjigu.

O knjizi su govorile Dragana Kragulj i Aleksandra Marilović, a pjesme iz antologije kazivala je glumica Pozorišta Prijedor Zorica Јojić.

Ovo je peta antologija koju potpisuje Nenad Grujičić. Prethodile su joj antologija posvećena narodnom blagu - ojkači, uslijedio je Almanah stihova povodom 20 godina edicije "Stražilovo", zatim Opšta antologiju srpske poezije od 1847. do 2000.godine i Panorama poezije Brankovog kola "Da dopletem venac započeti".

Antologija izbjeglih srpskih pjesnika "Prognani Orfeji" tek će imati svoje promocije početkom avgusta u Beogradu i Novom Sadu, a u septembru na "Brankovom kolu".

Sinoć je predstavljena i Grujičićeva knjiga "Svetlica" koja je izašla u izdanju beogradske "Prosvete". Sačinjena je od pjesama pisanih 14 godina o zavičaju, djetinjstvu, poeziji, ljubavi.