latinica  ћирилица
31/07/2015 |  09:39 | Autor: TANЈUG

Bista Nikole Tesle uskoro u Izmiru

Teslina bista, rad Bojana Mikulića, akademskog vajara iz Banjaluke, uskoro će biti postavljena u Turskoj, u Izmiru, u okviru Univerziteta za ekonomiju, saopštila je Teslina naučna fondacija u Filadelfiji.
Nikola Tesla - Foto: Wikipedia
Nikola TeslaFoto: Wikipedia

Teslina bista će od jeseni stajati u parku koji se nalazi u sklopu Univerziteta za ekonomiju. Bistu će Nikola Lončar iz Tesline naučne fondacije predati generalnom konzulu Republike Srbije u Istanbulu Zoranu Markoviću. Rektor Univerziteta u Izmiru sa zadovoljstvom je prihvatio ovaj poklon, navodi Tanjug.

Ideja se rodila u maju 2015. godine, kada je Komora inženjera i tehničara Izmira organizovala simpozijum pod nazivom „Nikola Tesla – pionir električne energije“, kojem je prisustvovalo više od 1.200 ljudi.

Univerzitet za Ekonomiju u Izmiru (Foto: studyinizmir.com)

„Tesla je inspiracija. Omladina i studenti u Turskoj bili su veoma otvoreni i zainteresovani za nova saznanja“, naveo je Lončar.

Rekao je da su bili toliko ganuti pažnjom i interesovanjem za Teslu i njegov rad da su poželjeli da Teslina bista ostane na Univerzitetu i za pokolenja koja dolaze.

„Kada počne nova školska godina, Teslina bista krasiće park Univerziteta. Ovo je deseta Teslina bista koju je naša Fondacija darovala“, dodao je Lončar.