latinica  ћирилица
31/07/2015 |  09:55 | Autor: SRNA

Zagreb obavijestio Ljubljanu da prestaje primjenjivati sporazum

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je slovenačkoj Vladi diplomatsku notu u kojoj je obavještava da su se stekli uslovi za prestanak arbitražnog sporazuma, jer je Ljubljana bitno povrijedila njegove odredbe.
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter) -
Hrvatska i Slovenija (Foto:twitter)

Hrvatska je u noti navela povrede koje je počinila Slovenija zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni.

- Hrvatska je istovremeno obavijestila Sloveniju da prestaje sa primjenom Sporazum o arbitraži, kao i da je o tome obaviješten i generalni sekretar UN - saopšteno je iz hrvatskog MIP-a.

Hrvatska Vlada pokrenula je juče postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom u graničnom sporu u Piranskom zalivu jer je, kako je zaključeno, Ljubljana bitno povrijedila njegove odredbe.

Dan ranije poslanici hrvatskog Sabora jednoglasno su odlučili da Hrvatska istupi iz arbitražnog sporazuma sa Slovenijom.

Afera u vezi sa arbitražom izbila je prošle sedmice nakon što su mediji objavili transkripte i audio-zapis razgovora slovenačkog člana Arbitražnog suda Јerneja Sokoleca i slovenačke predstavnice za praćenje arbitraže Simone Drenik, tokom kojeg dogovaraju iznošenje argumenata i lobiranje kod drugih sudija Stalnog arbitražnog suda u Hagu u postupku o granici Slovenije i Hrvatske.

Prema objavljenom transkriptu i audio-zapisu razgovora Sokoleca i Drenikove, arbitražni sud bi dodijelio veći dio Piranskog zaliva zaliva Sloveniji, što je u suprotnosti sa zahtjevima Hrvatske.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Јadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. godine u Stokholmu. Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.