latinica  ћирилица
31/07/2015 |  10:55 | Autor: TANЈUG

Vikiliks: SAD špijunirale i Јapan

SAD su špijunirale japanske političare, funkcionere i kompanije uključujući Micubiši, piše u dokumentima koje je danas objavio Vikiliks.

Spisak od najmanje 35 "meta" postavljenih na sajtu ukazuje da je Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) špijunirala japanske kompanije, vladine funkcionere, ministre i više savjetnike najmanje od vremena prve administracije aktuelnog premijera Šinza Abea koja je bila na vlasti od septembra 2006.godine do septembra 2007.godine, prenosi AFP.

Na sajtu Vikiliksa su objavljena četiri izvještaja NSA označena strogo povjerljivo koja otkrivaju interne razgovore u Јapanu o međunarodnoj trgovini i politici prema klimatskim promjenama, prenosi AP.

Na jednom od izvještaja stoji bilješka koja ukazuje da je taj izvještaj dostavljen Australiji, Velikoj Britaniji i Novom Zelandu.

Vikiliks je takođe postavio na sajtu spisak NSA koji se odnosi na 35 "meta" telefonskog presretanja, uključujući japanski kabinet, funkcionere Banke Јapana, brojeve Ministarstva finansija i trgovine i odjeljenja za fosilna goriva u Micubišiju.

Јapanska vlada zasada nije reagovala na ove navode. Vikiliks je već objavio slične izvještaje o američkom špijuniranju Njemačke, Francuske i Brazila.