latinica  ћирилица
31/07/2015 |  11:07 | Autor: SRNA

Proslava "Oluje"- novi zločin nad srpskim žrtvama

Udruženje "Republika Srpska-čast otadžbine" ocijenilo je da se proslavom "Oluje" u Hrvatskoj čini novi zločin vrijeđanje žrtava i pozvalo intelektualnu Evropu i svijet da upale svijeće srpskim žrtvama i okrenu glavu od slavlja nad bolom, suzama, smrću i progonom pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj.

- Pozivamo i hrvatsko rukovodstvo da prizna srpske žrtve i zločine nad njima, jer ko drugome uze život i dom, ne dobi slobodu, navodi se u soapštenju ovog udruženja, koje okuplja ratne komandante korpusa, brigada, srpske policije, komandante kriznih štabova, nekadašnje predsjednike i ministre ratnih vlada Republike Srpske, borce i brojne intelektualce.

U tekstu se konstantuje da će svi oni koji će sjediti pored Ante Gotovine i Mladena Markača na proslavi "Oluje" i slaviti stradanje jednog naroda preuzeti dio odgovornosti za zločin i počiniti novi - vrijeđanje žrtava.

Udruženje je upitalo srpsku, evropsku i svjetsku javnost "šta to Hrvatska slavi i da li je to smrt oko 2.000 ubijenih, preklanih i spaljenih srpskih civila povod i razlog velikog hrvatskog likovanja"?

Iz Udruženja su pitali i da li su sudbine nekoliko stotina hiljada protjeranih i opljačkanih Srba, njihovi razoreni, spaljeni i pregaženi domovi, razlog za paradiranje?

U saopštenju se postavlja pitanje da li je bol zaklanih hrvatski ponos, da li su izgubljeni srpski grobovi i rasute kosti stradalnika, oteta nadanja, prekinuti pogledi, krici unesrećene djece i majki i oduzeti životi,  razlog za veselje.

- Zato, ne možemo danas da se ne prisjetimo tih dana i da kažemo da `Oluja` nije bila snaga Hrvatske već posljedica međunarodne izdaje i srpske nesloge. Vjerovali smo tada UN i međunarodnim institucijama kao i samoj Srbiji, vjerovali smo da će zaštititi Republiku Srpsku Krajinu, i zato - dosta je ćutanja. Nazovimo stvari pravim imenom, ističe se u tekstu.

Udruženje pita gdje je danas građanska Evropa da čuje i vidi, pravdoljubivi svijet da poštuje žrtve, gdje je međunarodni sud pravde, u kom to svijetu nema poštovanja prema žrtvama zločina?

- Koji to sudovi dadoše slobodu Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su prvo bili osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina u `Oluji`, a sada ih najaviše kao članove hrvatskog državnog odbora za proslavu `Oluje`, pita ovo Udruženje.

Udruženje pozdravlja odluku vlada Srbije i Republike Srpske da se 5. avgust ubuduće obilježava kao Dan sjećanja na stradale i prognane u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

- Pozivamo i srpska rukovodstava i narod u svim srpskim zemljama na slogu i jedinstvo, kako nam se ne bi desile neke druge `oluje` koje nam i u današnje vrijeme prijete, sa istim akterima, ističe se u saopštenju.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" koja je trajala od 4. do 7 avgusta 1995. godine protjerano je 250.000 Srba iz Krajine, oko 2.000 je poginulo i nestalo, a  više od 20.000 srpskih kuća je spaljeno.