latinica  ћирилица
31/07/2015 |  11:50 | Autor: SRNA

V. Britanija: Sastanak komiteta za vanredne situacije

Britanski premijer Dejvid Kameron kasnije tokom dana predsjedavaće na sastanku komiteta za vanredne situacije /Kobra/ radi razgovora o tome šta učiniti zbog niza pokušaja migranata da preko Lamanša uđu u Britaniju.
London - Foto: arhiv
LondonFoto: arhiv

Kameron je pod sve većim pritiskom zbog pitanja migranata, od kojih su mnogi stigli preko Sredozemnog mora iz Afrike i Bliskog istoka.

Britanski premijer predsjedavaće sastanku komiteta usljed poziva pojedinih političara da se na zaštiti granice angažuje vojska.

Vlada je saopštila da je u toku rad na podizanju nove bezbjednosne ograde oko francuske luke Kale.

Kameron, koji je pobijedio na izborima u maju, obećao je da će smanjiti priliv migranata i to obećanje nije uspio da ispuni tokom svog prvog mandata od 2010. do 2015. godine.

Migranti se već duže vrijeme okupljaju u Kaleu u nastojanju da se ukrcaju na kamione i trajekte ka Britaniji. Međutim, kompanija "Evrotunel" koja je zadužena za teretni i putnički saobraćaj kroz tunel ispod Lamanša, navodi da je broj migranata sada povećan sa oko 600 na 5.000.

Kompanija navodi da su migranti sada mnogo bolje organizovani i da noću u većim grupama pokušavaju da pređu ogradu terminala.