latinica  ћирилица
31/07/2015 |  13:03 | Autor: Dnevnik.hr

Hrvatska: Za posao i smještaj na ostrvu niko nije zainteresovan

Fabrika za preradu ribe u Hrvatskoj ima stalno otvorene oglase, ali malo ko se javlja.

Nude posao na ostrvu, ali niko ne želi da se preseli i da radi. Najstarija ostrvska fabrika za preradu ribe, "Mardešić" u Salima na Dugom otoku, obilježila je 110 godina rada. Najveći problem im je nedostatak radne snage - iako uz posao nude i besplatan smještaj. A u korist privredi ostrva, kažu, ne ide ni država.

Kroz ruke radnika fabrike "Mardešić" za godinu prođe sedam miliona ribljih konzervi. U fabrici staroj 110 godina, posao ih je pronašlo 75.

Zdenka Antunović je u Sali, iz Đakova preselila upravo zbog posla.

- Ako se radi, ako posla ima, zadovoljna sam - kaže Zdenka.

Ali ne želi svako na ostrvo. Iako fabrika ima stalno otvorene oglase, malo ko se javlja.

- Mi nudimo smještaj, besplatan smještaj za radnike, međutim, teško je i ljudima da se odvoje od porodice ako nisu iz ovog kraja - rekla je Marina Depolo, direktorka "Mardešića".

Uprava nije zadovoljna odnosom države prema privredi ostrva. Kažu, dobijaju samo podršku za radnike s prebivalištem na ostrvu.

- Svaka pomoć bila bi dobrodošla, naravno, u smislu cijene trajektnog prevoza, u smislu dodatne podrške kod zapošljavanja na ostrvu - dodaje Marina Depolo.

Bilo da je riječ o 500 tona usoljenih inćuna, bilo da je o konzervama - na hrvatskom tržištu završi tek manji dio, jer Hrvati su po konzumaciji ribe, na samom evropskom dnu.