latinica  ћирилица
01/08/2015 |  13:05 | Autor: RTRS

Glamoč: Obilježeno 18 godina od ekshumacije 108 srpskih boraca i civila (VIDEO)

Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća obilježeno je 18 godina od ekshumacije 108 srpskih boraca i civila iz masovne grobnice "Kamen" kod Glamoča.

Bivša Komisija za traženje nestalih lica Republike Srpske u julu 1997. godine ekshumirala je tijela 108 srpskih boraca i civila iz masovne grobnice "Kamen".

Zločine nad srpskim vojnicima i civilima na ovom lokalitetu počinili su pripadnici hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane 1995. godine.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović izjavio je Srni da se na ovaj način želi podsjetiti, ne samo na ovaj događaj, već na više od 100 masovnih srpskih grobnica na čitavom području Federacije BiH.

Mitrović je istakao da porodice poginulih iz Republike Srpske podržavaju odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, zbog majorizacije srpskih žrtava rata i neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

U Kamenu kod Glamoča je poručeno je da istina o stradanju srpskog naroda mora izaći na vidjelo, te da vinovnici ovog ali i svih zločina moraju ugledati svjetlo pravde jer je to obaveza koju dugujemo žrtvama.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici opština Glamoč i Drvar, Republičke organizacije porodica, zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Udruženja žena žrtava rata, Boračke organizacije i Odbora porodica poginulih iz Glamoča.

Spomen-ploča za žrtve masovne grobnice "Kamen" otkrivena je 25. jula 2011. godine.