latinica  ћирилица
01/08/2015 |  20:18 | Autor: RTRS

Osveštan hram crkve Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke u Sokocu (VIDEO)

Povodom Dana i krsne slave opštine Sokolac, na Vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu danas su se prvi put oglasila zvona sa nosagrađene crkve Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke.
Osveštan hram crkve Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke u Sokocu - Foto: SRNA
Osveštan hram crkve Prepodobne mati Paraskeve - Svete Petke u SokocuFoto: SRNA

Hram su osveštali episkopi zahumsko-hercegovački Grigorije, zvorničko-tuzlanski Hrizostom i bihaćko- petrovački Atanasije. U hramu je služena sveta liturgija, a kod spomen krsta pomen za 958 poginulih boraca, sahranjenih u tom groblju.

Svi sahranjeni i bijeli krstovi u Vojničkom spomen-groblju u Sokocu svjedoče da su srpski vojnici branili otadžbinu, slobodu svog naroda i nisu bili agresori na svojoj zemlji, poručio je vladika Grigorije.

Njima u čast danas su po prvi put zazvonila zvona na Hramu Svete Petke što je probudilo emocije kod porodica poginulih boraca u proteklom ratu, a koje su svoje najmilije sahranili na sokolačkom groblju. 

Na groblju „Mali Zejtinlik“ u nizu 958 bijelih krstača podsjećaju na ugašene živote i svjedoče o žrtvi srpski boraca da bi buduće pravoslavne generacije živjele u slobodi.

"Svi su zajedno sabrani da bi mi mogli da jednom mjestu priklonimo svoje glave pred njihovom žrtvom koju su podnijeli da bismo mi živjeli u slobodi", poručio je episkop Grigorije.

Izgradnja crkve Svete Petke u sklopu Vojničkog groblja u čast poginulim junacima koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, samo je jedan od dokaza da nisu zaboravljeni i da nikada neće ni biti, jer su dali veliku žrtvu.

Spomen kompleks u Sokocu nastao je nakon Dejtonskog sporazuma i egzodusa sarajevskih Srba koji su i posmrtne ostatke najmilijih i srpskih junaka sklonili od očiju vandala. Spomenici sa imenima podjećaju i opominju na žrtve koje ne smiju biti zaboravljene.