latinica  ћирилица
03/08/2015 |  09:00 | Autor: Agencije

Počinje akcija "Dežuram za Muzej"

U okviru građanske akcije "Јa sam Muzej", danas počinju svakodnevna dežurstva u Zemaljskom muzeju BiH pod nazivom "Dežuram za Muzej" kojom se poziva na solidarnost s radnicima Zemaljskog muzeja BiH.

Ova inicijativa trebalo bi da okupi javne ličnosti, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente, najavili su organizatori akcije.

Ovim činom solidarnosti, bit će poslana zajednička poruka o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi Zemaljski muzej, te će se pozvati nadležni da prestanu ignorisati katastrofalnu situaciju u kojoj se nalaze radnici tog muzeja.

Dežurstva će trajati od 10 do 18 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati od 10 do 15 ljudi koji će imati priliku da vide kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbu "Čuvari muzeja" te snimiti videoporuku kojom će apelovati na rješavanje statusa ove institucije.

Ujedno će se potpisati na simbolični panel "Dežura", kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije.