latinica  ћирилица
03/08/2015 |  09:27 | Autor: SRNA

Pendešova odobrila Anti Јeleču odlazak na paradu u Zagreb (VIDEO)

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš odobrila je načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anti Јeleču odlazak na vojnu paradu u Zagreb povodom obilježavanja 20 godina od vojne akcije "Oluja", piše "Pres Republika Srpska".
Marina Pendeš     (Foto:bportal.ba) -
Marina Pendeš (Foto:bportal.ba)

"Pres" navodi da Pendešova Јeleču odobrila odlazak na paradu iako su se tome usprotivili njen zamjenik iz reda srpskog naroda Boris Јerinić i iz bošnjačkog naroda Emir Suljagić.

Јerinić kaže da je riječ o samovoljnom potezu Pendešove i da Јeleč na paradi u Zagrebu neće predstavljati ovo ministarstvo.

On tvrdi da odobrenje koje je dala Marina Pendeš nije legitimno, jer načelnik Zajedničkog štaba nema podršku za odlazak u Zagreb.

"Ovakvi jednostrani potezi sigurno ne doprinose izgradnji povjerenja i ne idu u prilog boljem i efikasnijem radu ministarstva, pogotovo što ni drugi zamjenik ministra nije podržao tu odluku", rekao je Јerinić.

On dodaje da je ovim potezom gurnut i prst u oko srpskom narodu, jer je akcijom "Oluja" izvršeno najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

"Prisustvo na paradi, odnosno slanje svojih vojnika, otkazale su sve članice NATO-a, među kojima su SAD, Velika Britanija i Njemačka, uz obrazloženje da ne žele da raspiruju sukobe u regionu. To je dodatni razlog zbog kojeg je potez Pendešove potpuno pogrešan, nepotreban i kontraproduktivan", rekao je Јerinić.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Borislav Bojić kaže da bilo kakva odluka u institucijama BiH za koju ne postoji saglasnost predstavnika svih konstitutivnih naroda može da proizvede samo štetu.

"Ako je tačno da ni bošnjački zamjenik ministra nije podržao tu odluku, onda je to skandalozno, posebno ako se ima u vidu događaj o kome je riječ. Ministar odbrane je tom odlukom uvrijedila srpski narod, ali i svakog normalnog ko prihvata činjenicu da je rezultat `Oluje` najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata", rekao je Bojić.

Sutra se navršava 20 godina od akcije hrvatske vojske "Oluja" u kojoj je protjerano 250.000 Srba iz Krajine, oko 2.000 je poginulo ili nestalo, njihove kuće su opljačkane i spaljene, a sela opustjela.