latinica  ћирилица
03/08/2015 |  09:35 | Autor: SRNA

Više od 100.000 KM za rukovodstvo Instituta kojem je istekao mandat

Institutom za nestala lica BiH godinama rukovodi kadar kojem je odavno istekao mandat, ali je uprkos tome za rad upravnog, nadzornog i savjetodavnog odbora prošle godine izdvojeno 103.840 KM.

Na to je upozorila Kancelarija za reviziju institucija BiH koja je u Izvještaju o radu Instituta za proteklu godinu navela da mora biti riješen problem sa upravljačkom strukturom, piše "Glas Srpske".

Revizori su ustanovili da je za rad pet članova Upravnog odbora mjesečno izdvajano 4.100 KM, za tri člana Nadzornog 1.600, a za šest članova Savjetodavnog odbora 3.000 KM.

Članovima Nadzornog odbora mandat je istekao u decembru 2010. godine, Upravnog odbora u junu 2011, a bošnjačkom i hrvatskom članu Kolegijuma direktora Amoru Mašoviću i Marku Јurišiću u julu 2012. godine. Izuzetak je član Kolegijuma iz Republike Srpske Milutin Mišić, kojem mandat ističe prvog septembra.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da treba da bude reaktiviran rad Radne grupe koja je trebalo da predloži izmjene propisa u dijelu koji se odnosi na organizaciju upravljačke strukture Instituta, koji je prekinut u martu.

On je istakao da, osim što je svim članovima rukovodstva istekao mandat, treba imati u vidu da postoje i brojni drugi problemi u radu.

"U Upravnom odboru bošnjački predstavnik diže ruku za dva člana, jer nikad nije popunjeno drugo mjesto bošnjačkog člana odbora, što je nevjerovatno", rekao je Kojić.

Institut je u prošloj godini potrošio oko 3,1 milion KM, a revizori su skrenuli pažnju i na novac za ekshumacije, pri čemu je odobrio raspođelu 700.000 KM na devet tužilaštava.

U revizorskom izvještaju navedeno je i da je lani izvršeno 160 ekshumacija i reekshumacija, te ekshumirani posmrtni ostaci 225 lica, a identifikovano je 538 lica.