latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:14 | Autor: Agencije

Bečki samit- utvrđivanje glavnih saobraćajnica Z. Balkana

Na bečkom samitu "Zapadno-balkanske šestorke“ sa zvaničnicima Evropske uniji, koji bi trebalo da se održi krajem avgusta, predviđeno je konačno utvrđivanje glavne saobraćajne mreže regiona Zapadnog Balkana, a razmatraće se i konkretni infrastrukturni projekti na utvrđenim koridorima.

EU je najavila milijardu evra ulaganja u glavnu saobraćajnu i energetsku infrastrukturu regiona, u narednih nekoliko godina, kako kroz Zapadno-balkanski investicioni okvir, tako i kroz druge instrumente finansiranja od strane EU.

Rekonstrukcija željezničke pruge Bar-Beograd nameće se kao projekat od velikogekonomskog interesa, a sredstvima koje je donirala Vlada Italije, kompanija Italfer je uradila studiju o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova vezanih za rekonstrukciju ove željezničke linije.

Ukupna vrijednost dosadašnjih ulaganja, crnogorski dio pruge Beograd-Bar iznosi 50 miliona evra.

U planu je i projekat izgradnje novih interkonektivnih vodova za povezivanje elektroenergetskih sistema Crne Gore i Bosne i Hercegovine i/ili Srbije kao i projekat izgradnje Јadransko-jonskog gasovoda, dužine 530 km, a vrijednost investicije 610,5 miliona evra.