latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:20 | Autor: SRNA

"Stražilovo" za Anđelka Anušića i Јelenu Milošev

Prestižna nagrada "Stražilovo" ove godine dodijeljena je pjesniku Anđelku Anušiću za knjigu novih i izabranih pjesama "Epitafi za neznane", saopšteno je danas iz kulturne institucije "Brankovo kolo" u Sremskim Karlovcima.
Anđelko Anušić - Foto: SRNA
Anđelko AnušićFoto: SRNA

Specijalna nagrada "Stražilovo" za najbolji pjesnički prvenac jednoglasnom odlukom žirija pripala je pjesnikinji Јeleni Milošev za zbirku pjesama "Ćutanja pre poleta".

Nagrada će svečano biti uručena laureatima 5. septembra u 11.00 časova na Stražilovu pored spomenika Branku Radičeviću, koji je rad vajara Јovana Soldatovića, u okviru 44. Brankovog kola koje će trajati od 4. do 14. septembra.

Žiri je radio u sastavu Ivan Lalović, Valentina Milačić i Andrea Beata Bicok.

U obrazloženju navodi se da je zbirka "Epitafi za neznane" duhovno-ljekovita knjiga jer donosi zrelu i kultivisanu poeziju o temi stradanja i progona Srba iz krajiških dijelova Hrvatske.

"Anušić u nagrađenoj knjizi poseban akcenat stavlja na posljedice vojnih akcija `Maestral`, `Bljesak` i `Oluja`. Njegove pjesme uzimaju lokalni amblem prizora za inicijalni oslonac u epifanijskom građenju i dosezanju univerzalne aure pjesničkog jezika", navodi se u obrazloženju žirija.

Јelena Milošev

Nagrada "Stražilovo" dodjeljuje se od 1973. godine za najbolje knjige objavljene u "Brankovom kolu".

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade "Stražilovo" nalaze se Pero Zubac, Luko Paljetak, Danko Popović, Draško Ređep, Radomir Putnik, Slobodan Pavićević, Јulijan Tamaš, Јovan Dunđin, Vojislav Despotov, kao i drugi istaknuti srpski književnici.