latinica  ћирилица
03/08/2015 |  12:08 | Autor: TANЈUG

Otvoren Sabor trubača u Guči

Intoniranjem saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" i podizanjem zastave, u Guči je počeo 55. Sabor trubača koji je svečano otvorio ministar trgovine turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.
Otvoren 55. Sabor trubača u Guči - Foto: RTS
Otvoren 55. Sabor trubača u GučiFoto: RTS

On je poželio dobrodošlicu posjetiocima u, kako je rekao, svjetsku prestonicu trube, i na najveću žurku na otvorenom na Balkanu.

Prema njegovim riječima, za 55 godina trajanja Festivala trube, Gučom je prodefilovalo više od 17 miliona posjetilaca.

"Guča je više od kulturnog festivala. To je kulturno čudo i moramo unaprijediti ovu manifestaciju. Imamo tri obaveze, prije svega da radimo na turističkoj infrastrukturi, izgradimo dom trubača u ovoj varošici i više promovišemo manifestacij van granica naše zemlje", naveo je Ljajić.

Za sada 20 odsto gostiju dolazi iz inostranstva, a cilj je da iz svijeta dolazi trećina posjetilaca, dodao je ministar. On je ocijenio da je festival trube turistički, kulturni i nacionalni brend Srbije.

U ime domaćina, prisutnima se obratila predsjednica opštine Lučani Vesna Stambolić poželivši im dobru zabavu.

"Guča je svjetska prestonica trube i zahvaljujem se Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija što je odobrilo 20 miliona dinara za izgradnju doma trubača. On će biti urađen do sljedećeg sabora", rekla je ona.

Inače, Guča je svjetska prestonica trube od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor. Јedan je od najvećih i najposjećenijih muzičkih festivala u Evropi i najznačajnijih kulturno umjetničkih događaja autentičkog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih muzičkih orkestara.

Organizatori manifestacije su Centar za kulturu i sport u Guči, istoimena mjesna zajednica, pokrovitelji su Vlada Srbije i opština Lučani, a najveću trubačku feštu pomažu i brojni sponzori.