latinica  ћирилица
03/08/2015 |  15:36 | Autor: SRNA

Derventa: Formirane komisije za procjenu štete

U opštini Derventa formirane su dvije komisije za utvrđivanje štete nakon olujnog nevremena, izjavio je zamjenik načelnika opštine Siniša Јeftić.
Nevrijeme u Derventi - Foto: SRNA
Nevrijeme u DerventiFoto: SRNA

Јeftić je rekao da će komisije izlaziti na teren na osnovu prijave sugrađana kojima je pričinjena šteta u nevremenu koje je sinoć zahvatilo ovu opštinu.

"Za sada ne možemo govoriti o visini štete koja je nastala tokom olujnog nevremena, ali su one evidentne na području grada i nekoliko sela", dodao je Јeftić.

Starješina vatrogasne jedinice Derventa Slaven Pijetlović rekao je da su ekipe vatrogasaca izašle na teren odmah kada je počelo olujno nevrijeme i uklanjali oboreno drveće sa puteva, da bi omogućili nesmetano odvijanje saobraćaja.

"Od jutarnjih časova drveće uklanjaju radnici preduzeća `Komunalac`. Imali smo i dva požara, gorilo je sijeno i pomoćni objekt u Bosanskim Lužanima, a i jedan kuća u Polju", naveo je Pijetlović.

Veliki broj stabala u gradskom parku je porušen, a šteta je vidljiva i na krovovima kuća i jednom dijelu poslovnih zgrada u gradskoj zoni.

Rukovodilac preduzeća "Čistoća" pri preduzeću "Komunalac" Denis Pijetlović rekao je da je evidentirano oko 100 uništenih stabala, a samo u gradskom parku 15.

"Ekipe su na terenu, mnogo je posla. Planiramo da zatražimo pomoć od republičkih institucija, barem da nam obezbijede dizalice sa korpama da možemo pomoći u sanaciji", kaže Pijetlović.

Dio grada i neka seoska područja ostali su bez električne energije.

Znatnu štetu pretrpjeli su objekti Srednjoškolskog centra "Mihajlo Pupin", fiskulturna sala Osnovne škole "19. april" Derventa, krov Vatrogasne jedinice, plastenici Stručne škole za radnička zanimanja, krov zgrade u kojoj su smještene dvije banke i više poslovnih subjekata, te niz drugih objekata.

Olujno nevrijeme, koje je sinoć zahvatilo dio derventske opštine, pričinilo je štetu na stambenim i drugim objektima, a uništen je dio poljoprivrednih usjeva i voćnjaka.

U naselju Kostreš više kuća je otkriveno, a crijep je letio na sve strane. Šteta je evidentna i u naselju Agići, Kuljenovci, Bosanski Lužani i Bosanski Dubočac.