latinica  ћирилица
03/08/2015 |  18:36 | Autor: B92

Zagreb: Ulica parade izlijepljena imenima srpskih sela

U Vukovarskoj ulici u Zagrebu kojom će se sutra kretati vojna parada osvanuli su plakati sa imenima sela iz kojih je protjerano srpsko stanovništvo.

Uz nazive sela, na plakatima, između ostalog, piše da je riječ o grupi građana koja se protivi ovogodišnjem načinu obilježavanja 20. godišnjice vojno-policijske akcije 'Oluja', tokom koje je više od 220.000 ljudi protjerano, a gotovo dvije hiljade ubijeno ili nestalo.

"Moramo javno reći da je, između ostalog, Hrvatska zahvaljujući 'Oluji' postala etnički gotovo u potpunosti 'čista' zemlja, odnosno da je zahvaljujući vojno-policijskoj akciji udio populacije Srba u Hrvatskoj pao sa devet na ispod tri odsto", navodi se na plakatu, prenio je portal "Lupiga".

Vrijeme je, dodaje se, da se tome stane na kraj i da se u prvi plan stavi čovijek, a ne oružje koje je namijenjeno njegovom uništenju.

"Želimo da upozorimo da proslava pobede u vojno-policijskoj akciji ne može biti potpuna, odnosno ne može doprinijeti daljnjoj izgradnji mira i smanjenju međudržavnih i međunacionalnih tenzija bez priznanja stradanja srpskog stanovništva u Hrvatskoj", piše, između ostalog, na plakatima.

Podsjećamo, u Zagrebu su u subotu ujutro osvanule i poruke protiv vojne parada koja će biti održana u utorak povodom obilježavanja 20. godišnjice od Oluje.