latinica  ћирилица
03/08/2015 |  20:12 | Autor: RTRS

"Oluja"- politički progon koji traje već 20 godina (VIDEO)

Operacija “Oluja“ nije bila samo akcija progona Srba iz Hrvatske, već politički proces koji traje već 20 godina. Na to je upozoreno s tribine koja je povodom 20-godišnjice Oluje održana u Beogradu.

U Hrvatskoj postoji konsenzus svih političkih stranaka kada je riječ o karakteru događaja iz 90-tih godina i operaciji “Oluja“.

"Riječ je o državi koja je konstituisana na mitu da je istovremeno pobjednik i žrtva, a sjećanje na rat je jednako živo kao i prije 20 godina što se često podgrijava i iz ličnih razloga", kaže bivši savjetnik predsjednika Hrvatske Ive Јosipovića Dejan Јović.

“Začuđujuće je da 20 godina nakon rata imamo svaki dan rat u vjestima. Da se tom ratu nikako ne dopušta da stane , ali sa stanovišta specifičnih interesa u Hrvatskoj ima mnogo ljudi koji žive jer primaju prihode od rata, materijalne i statusne interese, ističe Јović, koji je i profesor na FPN Zagreb.

Hrvatska ne poštuje zakone koje je donijela, što se posebno odnosi na povratnike. Od više od 130.000 registrovanih povratnika srpske nacionalnosti, u Hrvatskoj je ostalo da živi samo 38 odsto, u Srbiju se vratilo oko 45 odsto, dok je oko 17 odsto umrlo.

“Srba u Hrvatskoj prema popisu iz 2001 godine ima 201.000 a sada ima 186.000. Mnoga prava Srba u Hrvatskoj nisu ostvarena“, rekao je Petar Lađević, osnivač Srpskog demokratskog foruma.

U Hrvatskoj se sistematski zataškavaju zločini počinjeni tokom operacije “Oluja“, a oslobađajuće presude Haškog tribunala nisu doprinijele suočavanju s prošlošću za koje ne postoji ni politička volja.

Vesna Teršelić iz " Centra za suočavanje s prošlošću Zagreb "DOKUMENTA“ kaže da niko još uvijek nije otvoren za proces suočavanja s prošlošću. "Nije spremno ni pravosuđe ni muzejske institucije, kulturne institucije, ni društvo kao kakvo", ističe Teršelićeva.

Gradonačelnik Knina, Drago Kovačević, pred vojnu operaciju “Oluja“ podsjetio je na govor Franje Tuđmana 1997. godine u kojem je hrvatski predsjednik kao najveći uspjeh svoje politike naveo svođenje srpske manjine na tri odsto stanovništva.