latinica  ћирилица
03/08/2015 |  20:33 | Autor: SRNA

Đurić: Srbija spremna da podrži izvođenje zločinaca OVK pred sud

Srbija, njene institucije i specijalizovani organi spremni su da podrže i pomognu izvođenje zločinaca teroritičke OVK pred sud, izjavio je večeras direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Marko Đurić - Foto: B92
Marko ĐurićFoto: B92

Đurić je, reagujući na usvajanje amandmana na Ustav u Skupštini samoproglašenog Kosova, što će omogućiti formiranje specijalnog suda za zločine OVK, rekao da će Srbija proučiti kakav će biti sastav, nadležnosti i obim aktivnosti međunarodnog suda.

On kaže da ne vjeruje u iskrenost institucija i političara iz Prištine koji su danas glasali za osnivanje suda, jer su imali priliku da za 15 godina izvedu pred sud zločince iz terorističke OVK, prenose beogradski mediji.

"Ne samo da ih nisu izveli, nego smo u tom periodu mogli da vidimo progon, zastrašivanje i ubistva svedoka. Svesni smo dobro kakva je lična i politička istorija nekih od onih koji su glasali za osnivanje ovog suda", rekao je Đurić.

Skupština samoproglašenog Kosova podržala je danas formiranje specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici bivše terorističke OVK.

Osnivanje specijalnog suda inicirano je izvještajem Dika Martija o trgovini ljudskim organima, a okončano istragom specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona.