latinica  ћирилица
03/08/2015 |  21:55 | Autor: Nezavisne

Lavrov: Napadi SAD na Asadove snage bili bi kontraproduktivni

Svi vojni napadi SAD u Siriji koji bi pogodili sirijsku armiju komplikovali bi tamošnju borbu protiv terorizma, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov - Foto: AP
Sergej LavrovFoto: AP

Američki zvaničnici su objavili u nedjelju kako su SAD odlučile da dozvole vazdušne napade kako bi branile sirijske "umjerene" pobunjenike, koje su obučavali Amerikanci, od bilo koga, čak i od snaga lojanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, prenosi Rojters.

Govoreći na konferenciji za novinare tokom posjete Kataru, Lavrov, čija zemlja je saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, rekao je da je za rješenje sirijskog problema nužan dijalog svih strana. On je takođe napomenuo da glavnu opasnost u Siriji i susjednom Iraku predstavlja Islamska država i da zato Moskva podržava vlade obiju tih zemalja.

Lavrov ističe kako je o kontraproduktivnosti američke odluke da u slučaju potrebe bombarduje i snage sirijskog režima govorio i američkom državnom sekretaru DŽonu Keriju u Dohi, prenosi Tass.

Ruski ministar inostranih poslova je podsjetio i kako je Vašington prije godinu dana, najavljujući planove o formiranju koalicije za borbu protiv IS, za to zatražio odobrenje od iračke vlade, ali ne i od vlade u Damasku. Rusija je još tada upozorila na nelegitimnost takvog pristupa i na krašenje principa međunarodnog prava.

Lavrov napominje kako s praktične strane američka inicijativa ometa stvaranje konsolidovanog fronta protiv IS, DŽabhat al-Nusre i njima pridruženih terorističkih grupa, koji bi se borio na tlu, jer samo vazdušni napadi nisu dovoljni.

Američko objavljivanje kako će avijacija SAD obavljati napade kako bi štitila tzv. "umjerenu opoziciju" otvara mnoga pitanja, ističe Lavrov, zaključujući kako je u Siriji ponekad teško uočiti "ko se protiv koga bori i ko koga ometa".