latinica  ћирилица
04/08/2015 |  18:45 | Autor: RTRS

Obilježen Dan sjećanja na stradanje i progon Srba (FOTO, VIDEO)

Simboličnim susretom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića na mostu počelo je obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba.
Obilježavanje dana sjećanja na stradanje i progon Srba -
Obilježavanje dana sjećanja na stradanje i progon Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon intoniranja himni Republike Srpske i Srbije, poklonili su se sjenima stradalih i simbolično u Savu spustili vijence u pomen na sve ubijene Srbe.

Na platou ispred mosta,patrijarh srpski Irinej služio je parastos za sve stradale.

- Došli smo da se gospodu pomolimo i da se sjetimo stradalih koji su bježeći preme majci Srbiji završili svoje živote bez grobova. Čiji broj samo Gospod zna. Sjećamo se našeg naroda koji je protjeran iz svojih domova u kojima su vijekovima živeli, rekao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim riječima, oni su sve to morali napustiti i otići, a gdje drugdje, nego ka majci Srbiji.

Patrijarh Irinej kaže da su zločin činila naša braća po vjeri, a jedina krivica protjeranog naroda je što su bili Srbi pravoslavne vjere.

- Krivica im je pripisana još 1941. godine, a najtragičnije je što to stradanje nije došlo od nekog nepoznatog već od naše braće, rekao je patrijarh Irinej.

Veliki broj građana okupio se kod mosta u Sremskoj Rači, gdje uz prisustvo predjsednika Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića obilježavaju Dan sjećanja na stradanja i progon Srba, u okviru hrvatske vojne akcije "Oluja".

Umjetnički program pod nazivom „Naša je tuga velika“ izveli su studenti Akademije umjetnosti iz Banjaluke.

Djevojka Đurđica Popović, koja je u vrijeme srpskog egzodusa iz Krajine imala devet godina, zahvalila je večeras rukovodstvima Srbije i Republike Srpske što su omogućila da dostojanstveno bude obilježen ovaj datum i podsjetila na vrijeme kada izbjegli Srbi nisu brojali dane, već izgubljene ljudske živote.

- Nadam se da ćemo se i narednih godina sjećati nedužnih srpskih žrtava. Sigurna sam da svako od vas ima svoju priču koju nosi sa sobom svih ovih godina. Večeras imam čast da sa vama podijelim dio moje priče čiji je dalji put vodio upravo preko ovog mosta, rekla je Popovićeva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se okupljenima i istakao da je ovaj dan određen kao Dan sjećanja na progon Srba ma gdje se on desio, a da je najupečatljiviji progon Srba tokom akcije "Oluje".

Ovo je Dan sjećanja na mnoge nedužne ljude koji su tada i ne znajući šta se dešava, krenuli ovim putem, ovim mostom koji je bio znak slobode, mira, Srbije, spokojstva i sigurnog bega od smrti. Republika Srpska tih dana je pružala što je mogla da da utočište mnogima. Ovaj most je most susretanja, istine, a istana je bila da su mnogi morali da napuste svoje kuće i krenu tput Srbije, ističe Dodik.

Obraćanje predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, podsjetio je na više od 2.000 Srba stradalih u akciji Oluja i 250.000 protjeranih iz Hrvatske i naglasio da je Oluja bila najveća etnička promjena sastava stanovništva nakon Drugog svjetskog rata, i pogrom i zločin.

Vučić je naveo da je prije 20 godina u porazu, ponižen pobjednik na zgarištima srpskih kuća.

Izvođenjem pjesme "Ovo je Srbija", završena je centralna državna manifestacija u Sremskoj Rači kojoj je prisustvovalo više od 20.000 ljudi, među kojima i ministri iz vlada Srpske i Srbije, predstavnici drugih državnih organa Srpske i Srbije, Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i lokalnih zajednica.

Na današnji dan, prije 20 godina, u operaciji "Oluja", na Srbe sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije sručilo se više od 138.000 hrvatskih vojnika. U pogromu je, za samo tri dana, ubijeno oko 2.000, a protjerano 250.000 krajiških Srba.

U, na evropskom tlu najmasovnijem etničkom čišćenju od Drugog svjetskog rata, u nepreglednoj koloni Krajiški Srbi spas su tražili u Srpskoj i Srbiji.