latinica  ћирилица
17/08/2015 |  13:57 | Autor: Agencije

Kozmetika je puna otrova!

Mnogi preparati za higijenu i kozmetika sadrže hemikalije od kojih su neke opasne po zdravlje, pokazuju istraživanja.
Kozmetika sadrži otrovne hemikalije - Foto: Novosti.rs
Kozmetika sadrži otrovne hemikalijeFoto: Novosti.rs

Žene svakodnevno na sebe, putem kozmetičkih i higijenskih preparata, stavljaju otprilike 168 hemikalija! Ovo pokazuje posljednje istraživanje jedne američke neprofitne organizacije. Oni su upozorili da veliki broj hemikalija koje se nalaze u ovim proizvodima, ako se duže koriste, može da izazovu mnogobrojne zdravstvene tegobe, sa čak i kancer!

Konzervansi kojih su puni kozmetički preparati mogu uzrokovati velike probleme - poput ekcema, dermatitisa, i drugih alergijskih reakcija. S druge strane, pojedini sastojci u šminki i kozmetici mogu da izazovu probleme sa glavoboljom i neplodnošću.

Šminka obiluje hemikalijama koje produžavaju njen vijek trajanja, čuvaju boje i sprečavaju da se skidaju sa kože. Stručnjaci upozoravaju da su te hemikalije opasne za zdravlje jer već i kratkotrajna izloženost može povećati rizik od bolesti srca, izazvati umor, gubitak pamćenja, probleme s kožom.

Stara istraživanja potvrdila su da je jedno do dvoje ljudi alergično na kozmetiku, ali studija sprovedena prije dvije godine ukazuje na veliko povećanje alergičnih osoba.

Dezodoransi, antiperspiranti, šminka i losioni za tijelo, sadrže puno hemijskih supstanci, a stručnjaci u SAD tvrde da ne postoji dovoljna kontrola u proizvodnji ovih preparata. Tačnije, pravila o korišćenju dozvoljenih supstanci nisu se mijenjala od 1930. godine!

Novi zakon koji je u pripremi u SAD daće Američkoj agenciji za lijekove (FDA) veća ovlašćenja u kontrolisanju proizvođača, i onoga što oni u svoje kozmetičke preparate stavljaju. Za početak, kontrolisaće se pet najštetnijih i po zdravlje najopasnijih hemikalija: diazolinidyl urea, lead acetate, methylene glycol-formaldehyde, propyl paraben i quaternium - 15.

Istovremeno, u Evropi je posqednjih godina najviše bure izazvao jedan sastojak sa ove liste - paraben. On se nalazi u većini proizvoda u najširoj upotrebi, a pod lupom se našao zbog, sada već osnovane sumnje da izaziva reakcije na koži, utiče na hormone i u krajnjem ishodu može da dovede i do raka. Parabeni su konzervansi koji se dodaju svim kozmetičkim, proizvodima, od šminke i krema, preko šampona za kosu i za kupanje, sredstava za brijanje, pa do vlažnih maramica, uključujući i one koje se koriste za bebe. Sadrže ih i sapuni i deterdženti, čak i hrana.

Danska je nedavno načinila prvi korak tako što je zabranila sve proizvode koji sadrže parabene za djecu mlađu od tri godine. U Francuskoj je u pripremi sličan propis, dok Evropski savjet i dalje poštuje zaključak svog Naučnog komiteta da su parabeni bezbjedni, mada istovremeno odobrava upotrebu sve više proizvoda koji ih ne sadrže. Problem je, međutim, u tome što takvih proizvoda, bez parabena, još nema dovoljno na tržištu.

Neprofitna američka radne grupe istražila je da žene koriste prosječno 12 kozmetičkih proizvoda dnevno, koji sadrže oko 168 različitih hemikalija. Muškarci se malo manje "mackaju", ali i pored toga, na sebe stavljaju oko 85 hemijskih supstanci. Tinejdžeri, pak koriste čak 17 različitih krema i preparata za jedan dan.

To je navelo stručnjake i naučnike da istraže šta se od hemikalija najduže zadržava u tijelu. Oni su sedam godina kontrolisali krv i urin 20 tinejdžera koji su učestvovali u istraživanju. Otkrili su čak 16 hemikalija koje utiču na hormone, uključujući ftalate i parabene!

- Veliki dio hemikalija koje se nalaze u proizvodima su vjerovatno sigurni, ali to ne možemo sa sigurnošću da znamo dok ne prođu određene provjere, rekao je Skot Faber, predsjednik radne grupe.

SЈENKA ZA OČI (sadrži 26 hemikalija)

Najproblematičniji: polythylene terephthalate

Mogući efekti na zdravlje: povezanost sa nastankom kancera, sterilitet, hormonska neravnoteža, oštećenje organa

KREME ZA POTAMNjIVANjE  (sadrži 22 hemikalije)

Potencijalno štetni: ethylparaben, methylparaben, propylparaben

Neželjeni efekti: iritacija, svrab, disbalans hormona

LAK ZA NOKTE  (33 hemikalije)

Najštetniji: phthalates

Moguće posnjedice: hormonska neravnoteža, problemi sa plodnošću, povezanost sa kancerom, održavanje trudnoće

MLIЈEKO ZA TIЈELO  (32 hemikalije)

Najzabrinjavajući: methylparaben, propylparaben, polythylene glycol

Štetnost po zdravlje: svrab, iritacija, disbalans hormona

DEZODORANS  (32 hemikalije)

Najopasniji: aluminium zirconium, isoprophyl myristate

Neželjeni efekti: hormonska neravnoteža, oštećenje organa

RUŽ  (33 hemikalije)

Najštetniji: polymethyl methacrylate

Mogući sporedni efekti: alergije, povezanost sa kancerom

LAK ZA KOSU  (11 hemikalija)

Moguće štetni: octinoxate, isophthalates

Štetnost po zdravlje: alergije, hormonska neravnoteža, iritacija očiju, nosa i grla, promjena na nivou ćelija

ŠAMPON  (15 hemikalija)

Najzabrinjavajući: susodium lauryl sulphate, propylene glycol, methylisothiazoline

Mogući sporedni efekti: neurološki defekti fetusa, iritacija, defekti na oku

RUMENILO  (16 hemikalija)

Moguće štetni: ethylparabens, methylparaben, propylparaben

Neželjena dejstva: svrab, iritacija, hormonski disbalans

PARFEM  (250 hemikalija)

Najštetniji: benzaldehyde, toluene

Sporedni efekti: smanjenje kvaliteta sperme, povezanost sa rakom, disbalans hormona

PUDER  (24 hemikalije)

Najštetniji: polymethyl methacrylate

Neželjeni efekti: remeti imuni sistem, alergije, povezanost sa rakom