latinica  ћирилица
21/08/2015 |  15:11 | Autor: SRNA

NASA: Asteroid neće udariti u zemlju sljedećeg mjeseca

Svijet može da odahne, pošto je američka NASA saopštila da se nikakav gigantski asteroid ne kreće prema Zemlji niti će bilo šta iz svemira udariti u našu planetu sljedećeg mjeseca.

Blogovi i pojedini informativni veb sajtovi prenijeli su da će veliki asteroid pogoditi Zemlju u drugoj polovini septembra nedaleko od Portorika i da će to izazvati veliko uništenje u okolnom regionu.

Nasa je saopštila da je ova teorija potpuno neosnovana.

"Nema naučne osnove, niti bilo kakvih dokaza o tome da će asteroid ili neko drugo nebesko tijelo udariti u Zemlju u tom periodu", izjavio je Pol Hodas, menadžer Nasine kancelarije za istraživanje objekata u blizini Zemlje.

Nasa je saopštila da svi poznati opasni asteroidi imaju šansu manju od 0,1 odsto da se sudare sa Zemljom u narednih 100 godina, prenio je AFP.

"Kada bi postojao objekat dovoljno veliki da može da izazove takvo uništenje u septembru, do sada bismo imali nešto o njemu", rekao je Hodas.

Nasa je podsjetila da su teoretičari iznosili slična predviđanja u javnost i u prošlosti, uključujući 2012. godinu, kada su očekivali uništenje Zemlje zbog tumačenja majanskog kalendara.

Nijedna od tih teorija nema naučnu osnovu i sve su se pokazale netačnim.