latinica  ћирилица
27/08/2015 |  13:23 | Autor: B92

Hrvatska: Ponovo oštećen pravoslavni hram u Karlovcu

Nepoznata osoba oštetila je tokom provale drvena vrata hrama Svetog Nikole u Karlovcu, što je već četvrta provala u taj objekat Srpske pravoslavne crkve.

To je potvrdio novi starješina hrama iguman Georgije Stanković, uz napomenu da počinioci nisu pronađeni.

Iguman Gregorije precizira da, za razliku od prethodnog obijanja kada je pričinjena velika šteta, ovog puta unutar objekta ništa nije uništeno, ni otuđeno.

"Šteta je nešto preko 2.000 kuna. Ali, podsjećam da je ovo jedini vjerski objekat u Karlovcu koji se skrnavi. Pritom policija ne pronalazi počionioce", navodi starješina hrama.

I karlovačka policija potvrdila je da je nepoznata osoba provalila u hram u gradskoj četvrti Zvezda, pri čemu je počinjena materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.

Iguman Georgije podsjeća da je to četvrta provala i jedno u nizu skrvnavljenja, kamenovanja prozora, pisanja ustaških znakova i grafita s porukama mržnje, pa postavlja pitanje da li izgredi nose poruku o "neprihvatljivosti pravoslavnog dušebrižništva u Karlovcu".

Gornjokarlovačka eparhija na svojoj internet stranici napominje da je hram Sv. Nikole sjedište crkvenog i administrativnog života te eparhije, ističući kako se ovim i ranijim napadima poručuje pravoslavnom episkopu da mu nije mjesto u istorijskoj rezidenciji u centru Karlovca, koja je u fazi obnove i koja mu neće donijeti bezbjednost za život i rad.

"Ako uzmemo u obzir žalosnu i nepotrebnu nacionalnu i vjersku netrpeljivost u Hrvatskoj, vidjećemo da i ovaj događaj, kao i prethodni, nije hronična eskalacija kriminala, nego simptom akutnog problema koji postoji u nacionalnim i vjerskim frakcijama", navode iz eparhije.

Ističu, takođe, da skrnavljenje svetoga hrama, makar i u pijanom stanju, kao i širenje mržnje i vrijeđanje svjedoči "da smo daleko od Hrista i jevenđelja - ma ko bili i kako se krstili".

Linta osudio skrnavljenje hrama Svetog Nikole u Karlovcu

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta najoštrije je danas osudio skrnavljenje pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Karlovcu u koji je provalila nepoznata osoba, navodeći da je to zapravo jasna poruka episkopu gornjokarlovačkom Gerasimu i preostalim Srbima da im nije mjesto u Karlovcu.

Linta je zatražio od Evropske unije da odlučno reaguje prema zvaničnom Zagrebu kako bi se zaustavila rastuća netrpeljivost prema Srbima.

Linta podsjeća da je riječ o četvrtoj provali u taj objekat Srpske pravoslavne crkve, a da u prethodna tri incidenta hrvatska policija i tužilaštvo nisu našli počinioce.

"Strašna je činjenica da hrvatska policija i tužilaštvo ne sankcionišu ovakve i brojne druge incidente sa antisrpskom pozadinom i time otvoreno krše sopstveni Ustav, zakone i evropske vrijednosti", rekao je Linta.

On je upozorio da svako nekažnjeno nasilje vodi novom i sve brutalnijem nasilju, te da je širenje nacionalne i vjerske mržnje samo nastavak događaja koji su se desili u Karlovcu prethodna tri puta.

"Ako EU ne bude izvršila snažan pritisak na Hrvatsku postoji realna opasnost da Srbi počnu da se iseljavaju, što bi predstavljalo krah evropskih priča o zaštiti prava nacionalih manjina i manjinskih naroda u 28. članici Unije", poručio je Linta.

On je dodao da EU mora ozbiljno da shvati brojne poruke mržnje prema Srbima i njihovim svetinjama i izvrši pritisak na Hrvatsku kako bi se zaustavila antisrpska kampanja i rehabilitacija ustaštva.