latinica  ћирилица
31/08/2015 |  13:52 | Autor: RTRS

Njegoša protjeruju iz crnogorskih udžbenika

Tragični junak kosovske misli, kako je Petra Petrovića Njegoša, tvorca grandioznog djela, nazvao Ivo Andrić, ponovo je na udaru revizionističkog, kulturološko-istorijskog koncepta Sarajeva i Podgorice.

U udžbenicima u Crnoj Gori, Njegoš će se ubuduće sporadično pominjati, a iz pojedinih njegovih djela biće odstranjivani, kako se kaže "problematični" dijelovi, pišu "Večernje novosti".

Mustafa Cerić, bivši reis Islamske zajednice BiH, govoreći o životu Bošnjaka u Crnoj Gori, rekao je nedavno, da “dokle god se Njegoš čita u školama i crkvama i pjeva uz gusle, nikad Bošnjak ne smije da spava, a da nije budan”.

Za većinu bošnjačkog političkog establišmenta Njegoš je inspirator genocida i zbog toga ga treba izbaciti iz nastavnog programa. Cerić u autorskom tekstu navodi da Bošnjaci u Crnoj Gori nisu slobodni kao i da Crna Gora nema korektan odnos prema njima. Kako bi se sve popravilo i Njegoš mora dobiti drugačiji tretman, smatra Cerić.

Profesor srpskog jezika Mirko Vuković, iz rodne Crne Gore, obreo se u Čelincu, u Republici Srpskoj, za Radio Republike Srpske komentarisao je Cerićevo razmišljanje.

"To su glupe izjave. Neće reis određivati do kad će se i koliko će se i gdje uz gusle pjevati Njegoš. To je mnogo dublja i ozbiljnija stvar i mnogo više ukorijenjena u genu naroda koji živi u Crnoj Gori", istakao je Vuković.

Istoričar Željko Vujadinović u izjavi za naš Radio, ovakve pojave vidi kao namjeru da se stvori potpuno novi identitet, crnogorstvo, koje u potpunosti odbacuje sve što ima veze sa srpstvom.

"Sve do najnovijeg vremena srpstvo i crnogorstvo nisu bili u suprotnosti. Oni se u najnovijem vremenu ispoljavaju kao taj vid. Stvara se, u stvari, jedan model pokušaja stvaranja političke nacije, koji inače nije karakterističan samo za Crnu Goru", rekao je Vujadinović.

U besmislenom istrajavanju na poništavanju istorijskih fakata kao da se zaboravlja da su Turci Osmanlije pokorili Balkan i da je Njegoševo filozofsko promišljanje u stvari refleks nečega što se može objasniti samo kao težnja za slobodom.