latinica  ћирилица
01/09/2015 |  19:02 | Autor: RTRS

Počela nova školska godina-u klupama 137 hiljada osnovaca i srednjoškolaca (VIDEO)

U 187 osnovnih i 92 srednje škole u Republici Srpskoj počela je školska godina.
Počela škola u RS - Foto: RTRS
Počela škola u RSFoto: RTRS

Učenicima i nastavnicima svi su poželjeli sreću i uspjeh u prevazilaženju novih školskih zadataka i poručili im da istraju u istinskom trudu i zalaganju kao najsigurnijem putu za uspješnu budućnost.

Ove godine u školske klupe sjelo je 137. 000 učenika, 94. 000 u osnovnim i 43. 000 učenika u srednjim školama. Upisana su i 10. 422 prvačića. To je nešto manje nego prethodne školske godine, ali u resornom ministarstvu kažu da su to podaci od prije tri mjeseca, tako da se nadaju da će broj prvačića biti na nivou prošlogodišnjeg.

Ove godine u prvi razred upisano je oko 80 učenika manje u odnosu na prošlu. Međutim, to su podaci iz juna.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da početak školske godine prvi veliki izazov ne samo za prvačiće, već i za učenike koji su ranije počeli svoje školovanje.

"Ovo je bila prilika da se učenicima, njihovim nastavnicima i roditeljima poželi uspješan i srećan početak nove školske godine, a prvacima početak njihovog školovanja", poručila je premijer Srpske, nakon prijema za prvačiće povodom početka školske godine u Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Trnu u Laktašima.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je danas počela nastava u svih 187 osnovnih škola i 92 srednje u Srpskoj, dok je početak nastave u Osnovnoj školi "Georgi Stojkov Rakovski" u Banjaluci zbog radova odgođen za sedam dana.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je u Banjaluci da je neophodno institucionalnim djelovanjem poboljšati uslove u kojima žive i rade djeca i nastavnici u Srpskoj.

"Potrebno je u Republici Srpskoj poboljšati natalitet jer nije dobro da imamo škole u kojima je svake godine sve manji broj đaka", rekao je novinarima Čubrilović, nakon posjete Osnovnoj školi "Branislav Nušić", povodom prvog dana nove školske godine.

A kako je protekao prvi dan u školi, pogledajte u prilogu!