latinica  ћирилица
01/09/2015 |  19:07 | Autor: RTRS

Odlučno NE odlagalištu radioaktivnog otpada na granici kod Novog Grada (VIDEO)

Nadležne institucije Hrvatske označile su Trgovsku goru u Dvoru kao najpogodniju lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada.

Nisu pomogla reagovanja građana Novog Grada kao i susjednih opština u slivu Une koji strahuju od ugrožavanja životne sredine.

Lokacija Čekrkezovac u Dvoru koja je prije rata bila vojno skladište biće po svemu sudeći skladište radioaktivnog otpada. Taj prijedlog podržale su nadležne institucije Hrvatske. Građani Novog Grada uznemireni su, jer je ta lokacija samo dva kilometra udaljena od Une i Novog Grada.

Iako to niko sa sigurnošću ne može potvrditi, lokalna vlast u Novom Gradu sumnja da je na Trgovskoj gori u Hrvatskoj već uskladišten dio otpada.

"Mi se brinemo da u Čerkezovac već nije uskladišten dio otpada, a da nas niko nije pitao" rekla je načelnica opštine Novi Grad Snježana Rajilić.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske najavilo je da će tražiti ispitivanje zagađenosti. Tražiće i da timu stručnjaka za radijaciju iz BiH bude omogućen pristup Trgovskoj gori.

Zato će resorno ministarstvo Republike Srpske zatražiti novo ispitivanje i odgovor na pitanje - da li je ovaj prostor zagađen.

"Republika Hrvatska da omogući timu stručnjaka za radijaciju iz BiH da pristupi lokaciji na Trgovskoj gori. Mi ćemo formirati ekspertski tim iz zemalja koje već imaju iskustva u skladištenju radioaktivnog otpada" izjavila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske

Ukoliko ovi prijedlozi ne naiđu na razumijevanje nadležnih institucija u Hrvatskoj, konačnu riječ mogao bi dati Međunarodni sud pravde.