latinica  ћирилица
01/09/2015 |  20:12 | Autor: RTRS

Vlada Srpske utvrdila set reformskih zakona (VIDEO)

Vlada Republike Srpske utvrdila je set reformskih zakona čiji je cilj rasterećenje privrede, ograničenje javne potrošnje i povećanje odgovornosti za efikasno korišćenje budžetskog novca.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

O prijedlozima sedam zakona, koji su utvrđeni Ekonomskom politikom, polovinom ovog mjeseca raspravljaće Narodna skupština.

Poslovna zajednica pozdravila je predložena zakonska rješenja. Ocjenjuju da će zakoni imati pozitivne efekte za privredu, ali nedovoljno sve dok se ne sprovede zacrtano u Ekonomskoj politici.

Od Vlade Republike Srpske očekuju da u što kraćem roku u skupštinsku proceduru uputi i prijedlog zakona o doprinosima, ali i Nacrt novog zakona o radu. Sve što je predviđeno Ekonomskom politikom, do kraja godine naći će se pred Parlamentom Srpske, poručila je premijerka Željka Cvijanović.

Pažnju javnosti, pogotovo privrednika, privlače prijedlozi zakona o porezu na dobit, nepokretnosti i fiskalnoj odgovornosti.

Predloženi zakoni su prošli javnu raspravu. U odnosu na Nacrt – nije bilo mnogo izmjena. Kada je riječ o Prijedlogu zakona o porezu na dobit, u prvoj verziji, po ugledu na zemlje EU, Vlada se odlučila na stopu od 20 odsto. Od toga je odustala. Stopa ostaje 10 odsto, što je u poređenju sa prosječnom stopom u EU- veoma nisko. Premijerka Željka Cvijanović kaže da su neargumentovane pojedine tvrdnje da će se najveći proizvođači i veletrgovci iz Srpske preseliti u Federaciju.
 
" Nema potrebe da poslovni subjekti iz RS prenose poslovanje u Federaciju, jer su zakonska rješenja usaglašavana sa Privrednom komorom i Unijom udurženja poslodavaca“, ističe premijerka.


Da je u setu predloženih zakona uvažena većina zahtjeva poslovne zajednice - potvrdili su i privrednici. Smatraju da bi stopa poreza na nepokretnosti trebalo da bude niža, i da umjesto 0, 20 iznosi 0,10 odsto. Vladi zamjeraju što u ovom setu poreskih zakona nije bilo prijedloga zakona o doprinosima.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da je dobro što se krenulo u razmatranje poreskih zakona, pogotovo o načinu izmirenja poreskog duga. Smatraju da još ima nedostataka, ali i vremena za promjene.

Sve izmjene Vlada najavljuje da će biti u dogovoru s Unijom udruženja poslodavaca. Prostora ima i za amandmansko djelovanje u Narodnoj skupštini.