latinica  ћирилица
02/09/2015 |  07:57 | Autor: TANЈUG

U Svetoj godini pravo svim sveštenicima na oprost abortusa

Papa Franjo će tokom nastupajuće Svete godine (između 8. decembra 2015. i 26. novembra 2016. godine), u kojoj se proslavlja milosrđe, svim katoličkim sveštenicima dati diskreciono pravo da daju zvanični oprost ženama koje su imale abortus, navedeno je u njegovom današnjem pismu koje je objavio Vatikan.
Papa Franjo - Foto: AP
Papa FranjoFoto: AP

To je najnoviji korak ovog pape ka otvorenijoj i inkluzivnijoj crkvi, prenosi Rojters.
Prema crkvenom učenju, abortus je tako težak grijeh da oni koji na njega navode ili ga izvrše bivaju automatski ekskomunicirani.

Dosad su samo biskupi, misionari ili glavni ispovjednici dijeceza mogli da daju formalni oprost za abortus.

U današnjem pismu papa Franjo govori o "egzistencijalnoj i moralnoj agoniji" s kojom se suočavaju žene koje su okončale trudnoću i ističe kako je "sreo tako mnogo žena koje u srcu nose ožiljak te teške i bolne odluke".

"Ovo ni na koji način nije pokušaj da se minimalizuje težina tog grijeha (abortusa) već samo proširenje mogućnosti iskazivanja milosrđa", objašnjava papinu odluku glavni portparol Vatikana otac Federiko Lombardi, a zamjenik vatikanskog portparola otac Ćiro Benedetini ističe kako se "zasad" papina odluka odnosi samo na Svetu godinu.

Svaka 25. godina predstavlja Svetu godinu za pripadnike katoličke crkve, što je između ostalog i specijalna prilika za posjetu Rimu ili katoličkim svetilištima širom svijeta. Papa, izuzetno, može da proglasi i vanrednu Svetu godinu kako bi njome skrenuo pažnju na neku posebnu temu ili potrebu.