latinica  ћирилица
02/09/2015 |  08:03 | Autor: SRNA

VSTS danas o analizi predmeta ratnih zločina

Visoki sudski i tužilački savjet BiH razmatraće danas OEBS-ovu nezavisnu analizu predmeta ratnih zločina Tužilaštva i Suda BiH.
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i Hercegovine - Foto: RTRS
Visoki sudski i tužilački savjet Bosne i HercegovineFoto: RTRS

Portparol VSTS-a Marjana Popović potvrdila je da je na početku dvodnevne sjednice, ovo pitanje dodatno uvršteno u dnevni red.

Povod za to je pismo Kolegijuma tužilaca Tužilaštva BiH upućeno VSTS-u, nakon što glavni tužilac Goran Salihović nije dozvolio predstavnicima Haškog tribunala i Misije OEBS da izvrše uvid u spise predmeta ratnih zločina, među kojima su oni koje je Tribunal u Hagu prije sedam ili više godina, ustupio na procesuranje pravosuđu BiH.

Mediji su ranije objavili da glavni tužilac Goran Salihović nije dozvolio britanskoj pravnici DŽoani Konor i predstavnicima OEBS-a da izvrše kontrolu rada Tužilaštva, na šta ih je uputio glavni tužilac Suda u Hagu Serž Bramerc koji je, u više navrata, iskazao nezadovoljstvo radom ove pravosudne institucije.

Na hitno održanoj vanrednoj sjednici Kolegijuma tužilaca, Salihovićevo odbijanje je pretočeno u zvaničan stav Kolegijuma koji je u pisanoj formi dospio u VSTS.

OEBS je poručio da od analize rada Tužilaštva BiH neće odustati.

Osim ovoga, pred članovima VSTS-a, između ostalog naći će se informacije o nacrtu Plana rada i nacrtu budžeta VSTS-a za 2016. godinu, kao i informacija o izmjeni Odluke o formiranju Nadzornog tijela za praćenje provođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

VSTS će razmatrati i izvještaj o provođenju svog Strateškog plana za period januar-juni 2015. godine.

Za sutra su planirana imenovanja više sudija u okružnim i osnovnim sudovima u Republici Srpskoj, te kantonalnim i opštinskim sudovima u FBiH.

Dugog danas zasjedanja trebalo bi biti izvršeno imenovanje dodatnog sudije Suda BiH, kao i predsjednika Vrhovnog suda i sudije u Vrhovni sud Republike Srpske, te predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci.