latinica  ћирилица
02/09/2015 |  08:09 | Autor: TANЈUG

Budimpešta: Stanica zatvorena, izbjeglice očajne

Ispred glavne željezničke stanice Keleti, u Budimpešti, policija je tokom noći branila pristup vozu za više od 3.000 migranata koji bi željeli da stignu do Njemačke.
Budimpešta: "Molimo! Otvorite stanicu" - Foto: Beta/AP
Budimpešta: "Molimo! Otvorite stanicu"Foto: Beta/AP

Mađarski helsinški komitet upozorava da je situacija "veoma napeta i nepredvidiva", prenosi AFP.

Gnjevni migranti traže da stanica Keleti bude otvorena i za njih i da im se omogući da otputuju za Njemačku.

Oni mašu voznim kartama, pljeskaju i skandiraju "Njemačka, Njemačka", a neki u očajanju podižu svoju djecu u vis da bi ukazali kako su i ona žrtve zabrane.

Јuče je portparol mađarske vlade Zoltan Kovač na pitanje zašto je zatvorena stanica rekao da Mađarska pokušava da primjenjuje zakone Evropske unije, po kojima svako ko želi da putuje po Evropi treba da ima važeće putne isprave i "šengensku" vizu.

Samo u avgustu, 50.000 migranata i izbjeglica, većinom iz ratom zahvaćenih područja Sirije, Iraka i Avganistana, ušlo je u Mađarsku. Većina želi da nastavi put ka zapadu Evrope, uglavnom ka Njemačkoj.

Prema saopštenju njemačke policije, tokom jučerašnjeg dana u Bavarsku je stiglo rekordnih 3.500 tražilaca azila.

Švedska je saopštila da se u utorak broj zahtjeva za azil u toj zemlji približio rekordnoj vrijednosti.

Evropska agencija za granice Fronteks u međuvremenu upozorava kako se, uglavnom u Turskoj, pojavila trgovina falsifikovanim sirijskim pasošima jer se zna da Sirijci u EU dobijaju pravo na azil, za razliku od migranata iz zemalja u kojima se ne ratuje.