latinica  ћирилица
02/09/2015 |  10:27 | Autor: TANЈUG

Lagard: Azija u prilično dobrom stanju uprkos posrtanju Kine

Skorašnja kolebanja na globalnim finansijskim tržištima su potvrda toga kako se rizici mogu brzo preliti iz jedne ekonomije na drugu, ali su zemlje Azije, uprkos kolebanju čiji je uzrok usporavanje Kine, u prilično dobrom stanju smatra direktorka Međunarodnog monetarnog fonda, Kristin Lagard.
Kristin Lagard u Indoneziji - Foto: AP
Kristin Lagard u IndonezijiFoto: AP

"U poslednjih nekoliko nedjelja se pokazalo koliko je Azija u centru globalne ekonomije, i kako potresi na jednom tržištu u Aziji mogu da se preliju na ostatak svijeta", rekla je Lagardova u prestonici Indonezije, DŽakarti, gdje se nalazi u posjeti, prenosi Rojters.

Svjetske berze i valute mnogih zemalja u usponu suočile su se sa velikim oscilacijama otkako je Kina prošlog mjeseca devalvirala sopstvenu valutu juan, navodi Rojters.

Prema riječima Lagardove, svjetska privreda je suočena sa poteškoćama zbog uravnoteženja privrede Kine, usporenog privrednog rasta Јapana, pada cijena sirovina i neizvjesnosti u pogledu podizanja kamatnih stopa u SAD.

Šefica MMF-a je, takođe, ocijenila da su zemlje Azije u prilično dobrom stanju, uprkos kolebanju koje je uzrokovalo usporavanje Kine, prenosi Frans pres.

"Situacija se sada opet mijenja, i mi osjećamo efekat uravnoteženja Kine i njenog prelaska na revidirani poslovni model", izjavila je Lagardova.

Uprkos spoljnim pritiscima i sporijem tempu ekspanzije u Aziji, "čitav ovaj region je u prilično dobrom stanju", navela je, dodajući da će on nastaviti da bude ključni pokretač rasta globalne privrede.