latinica  ћирилица
03/09/2015 |  14:50 | Autor: RTRS

Vlada: Neprihvatljivo djelovanje institucija BiH u oblasti saobraćajne infrastrukture

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o spoljnotrgovinskom prometu Republike Srpske za period januar-juni 2015. godine.

Kako je saopšteno, ukupan spoljnotrgovinski promet (STP) Republike Srpske u prvih šest mjeseci 2015. godine je za 7,66 odsto manji nego u istom periodu 2014. godine. Ukupan uvoz Republike Srpske posmatrajući isti period je manji za 8,98 odsto, a izvoz povećan za 5,35 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom Republike Srpske u prvih šest mjeseci 2015.godine iznosio je 59,21 odsto i veća je za 2,26 odsto nego u istom periodu 2014. godine.

Ukupan deficit Republike Srpske u prvom polugodištu 2015. godine iznosio je 852.777.000 KM i za 136.197.000 KM je manji nego u istom periodu 2014. godine.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o aktivnostima koje se preduzimaju na nivou BiH u vezi sa saobraćajnom infrastrukturom.

Vlada Republike Srpske smatra da je neprihvatljivo djelovanje institucija na nivou BiH u oblasti saobraćajne infrastrukture, budući da se isto odvija bez adekvatne participacije nadležnih institucija Republike Srpske i u suprotnosti sa ustavnom distribucijom nadležnosti u BiH.

Vlada Republike Srpske zahtijeva od institucija na nivou BiH da sve aktivnosti iz procesa evropskih integracija i međunarodne saradnje, a u vezi sa saobraćajnom infrastrukturom sprovodi uz potpunu i pravovremenu uključenost nadležnih institucija Republike Srpske.

Zadužuje se Ministarstvo saobraćaja i veza da koordiniše učešće resornih institucija i javnih preduzeća u programima i fondovima Evropske unije i drugih donatora, i da sve aktivnosti sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a u skladu sa Odlukom o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u sprovođenju aktivnosti u oblasti evropskih integracija i međunarodne saradnje Vlade Repbulike Srpske.

Zadužuje se Ministarstvo ekonomskih odnosa i regionalne saradnje da sa ovim zaključkom upozna Kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara, Kabinet ministra komunikacija i transporta BiH i kabinete ministara iz Republike Srpske u Savjetu ministara.

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt strategije obrazovanja u Republici Srpskoj za period 2015-2020.

Strategija razvoja obrazovanja Republike Srpske 2015-2020. godine je ključni dokument za razvoj i unapređivanje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja, a samim tim i razvoja Republike Srpske.

U predškolskom vaspitanju i obrazovanju jedan od značajnijih ciljeva je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem (najmanje 30 odsto). A u skladu sa Strategijom u proceduri je i donošenje novog Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju koji će omogućiti organizovanje predškolskog programa u školama gdje je to moguće.

Neke od najvažnijih aktivnosti planiranih Strategijom su analiza nastavnih planova i programa za osnovne škole i modula u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama kako bi se uradile kvalitetne pripreme za izmjene i dopune nastavnih planova i programskih sadržaja za školsku 2016/17.godinu.

U osnovnom vaspitanju i obrazovanju jedna od novina je uvođenje male mature, čime bi se unaprijedila upisna politika u srednje škole, a kako se radi o eksternoj evaluaciji stečenih znanja u osnovnoj školi iz srpskog jezika, matematike i pet predmeta (biologija, fizika, hemija, istorija i geografija), poslužiće za unapređivanje kvaliteta u smislu otklanjanja nepotrebnih nastavnih sadržaja.

U srednjem obrazovanju radiće se na razvoju standarda zanimanja zasnovanih na kompetencijama i ishodima učenje, čime će se unaprijediti i redefinisati postojeća kvalifikacija zanimanja, jer u postojećoj nomenklaturi zanimanja neka zanimanja su zastarjela a pojavila su se nova zanimanja (veb inžinjeri, inžinjeri za aplikacije mobilnih telefona) za koje treba razvijati nastavne planove i programe. Radiće se i na uspostavljanju kvalifikacijskog okvira Republike u djelu za srednje stručno obarzovanje, čime bi se postigla veća mobilnost radne snage.

Kao posebno definisan starteški cilj je naučno-istraživački orijentisano visoko obrazovanje i povezivanje visokog obrazovanja sa tržištem rada.

Vlada Republike Srpske usvojila je Konsolindovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 01.01 – 30.06.2015. godina, navedeno je u saopštenju Vlade Srpske.