latinica  ћирилица
03/09/2015 |  15:27 | Autor: SRNA

Brčko: Deblokada rada Skupšine i dalje neizvjesna

U srijedu, 9. septembra, trebalo bi da bude nastavljena redovna sjednica brčanskog parlamenta, ukoliko se do tada, razgovorima parlamentaraca, stvore uslovi za deblokadu rada Skupšine, dogovoreno je danas na sastanku rukovodstva Skupštine sa šefovima poslaničkih klubova i predstavnicima Vlade distrikta Brčko.
Skupština Brčko distrikt - Foto: RTRS
Skupština Brčko distriktFoto: RTRS

Ovo je danas dogovoreno na sastanku rukovodstva Skupštine sa šefovima poslaničkih klubova i predstavnicima Vlade distrikta Brčko.

"Kada je riječ o skupštinskoj većini nismo se ništa dogovorili. Ukoliko ne uspijemo da se dogovorimo nisam optimista da ova skupštinska većina može i dalje da funkcioniše", rekao je novinarima predsjednik brčanskog parlamenta Đorđa Kojić.

On je, nakon završetka pripremenog sastanka, rekao da poslanici, njih 31, nemaju pravo da blokiraju rad institucija distrikta Brčko i da se nada da će prevladati razum i da će biti postignut dogovor.

Na današnjem, pripremnom sastanku dogovoreno je da se ne raspravlja o dnevnom redu od 22 tačke koji je bio predložen za naredno redovno parlamentarno zasjedanje, odnosno da se to učini tek kada se okonča dva puta prekidana sjednica Skupštine distrikta i time deblokira rad zakonodavne vlasti.

Redovna sjednica brčanskog parlamenta prekinuta je 24. juna pošto su poslanici srpske nacionalnosti odbili da učestvuju u glasanju o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju je predložio Klub poslanika SDP-a, a iz istih razloga nije održana ni 8. jula.