latinica  ћирилица
03/09/2015 |  16:43 | Autor: RTRS

Đokić i Trninić: SM donosi odluke u oblasti saobraćajne infrastrukture bez saglasnosti Srpske (VIDEO)

Vlada Republike Srpske smatra da je neprihvatljivo djelovanje institucija na nivou BiH u oblasti saobraćajne infrastrukture, budući da se odvija bez adekvatne participacije nadležnih institucija Republike Srpske i u suprotnosti sa ustavnom distribucijom nadležnosti u BiH.
Trninić i Đokić - Foto: RTRS
Trninić i ĐokićFoto: RTRS

Vlada je nezadovoljna i radom srpskih predstavnika u Savjetu ministara jer vrlo često ne reaguju ili su i sami inicijatori kreiranja politika u sektoru energetike koje nanose štetu Srpskoj.

Zabrinuti su zbog stavova direktora Sekretarijata Energetske zajednice Јaneza Kopača da BiH treba uvesti sankcije jer nije izvršila obaveze iz trećeg entiteta.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić kaže da to ne odražava činjenično stanje i da je Srpska veoma zabrinuta zbog takvog stava koji se čuje od predstavnika međunarodne zajednice i organizacija.

"Zabrinjava i to što predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara BiH mirno komentarišu mogućnost uvođenja sankcija kao da su spremni da ih prihvate. Zašto bi Republika Srpska imala sankcije zato što u ovoj oblasti izvršila svoje obaveze. Donijeli smo Strategiju razvoja sektora energetike 2030. godine, a Federacija nije", rekao je Đokić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić ističe da Vlada Srpske često mora da djeluje i da pokuša da zaštiti interese i imovinu Srpske.

"Nažalost takve aktivnosti su u prešutnoj saglasnosti naših predstavnika u Savjetu ministara BiH, a često i na inicijativu. Јedan od ministara u Savjetu ministara i dalje forsira priču o Tuzlanskom aerodromu i Mostarskom aerodromu, što se direktno kosi sa usvojenim principom o reciprocitetu ili ravnopravnosti entiteta u tom dijeli teretnog saobraćaja na dva međunarodna aerodroma - Banjalučkom i Sarajevskom", ističe ministar Trninić.

Opširnije u Dnevniku 2 od 19.30 časova!