latinica  ћирилица
03/09/2015 |  18:48 | Autor: RTRS

Đokić-Trninić: Srpska izvršila obaveze - Federacija nije (VIDEO)

Napadi na imovinu i Ustavni poredak Republike Srpske, iz Savjeta ministara ne prestaju. Vlada Republike Srpske smatra da je neprihvatljivo djelovanje institucija na nivou BiH koje na sve moguće načine isključuju institucije Republike Srpske u procesu donošenja odluka kao i prezentaciji projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture pred međunarodnom zajednicom. To je, kažu, i potvrđeno na nedavno održanom Samitu zemalja zapadnog Balkana u Beču.
Trninić i Đokić - Foto: RTRS
Trninić i ĐokićFoto: RTRS

Vlada je nezadovoljna i radom srpskih predstavnika u Savjetu ministara BiH koji često ne reaguju ili su i sami inicijatori kreiranja politika u sektoru energetike koje nanose štetu Srpskoj. Zabrinuti su zbog stavova direktora Sekretarijata Energetske zajednice Јaneza Kopača, da BiH treba uvesti sankcije jer nije izvršila obaveze iz trećeg energetskog paketa. 

Republika Srpska ponovo bi mogla da bude kažnjena zbog nerada institucija Federacije BiH. Najave o uvođenju sankcija BiH jer nije izvršila obaveze iz trećeg energetskog paketa, zabrinjavajuće su za resornog ministra Petra Đokića koji kaže da je Srpska izvršila sve svoje obaveze. Zakonom o gasu ovo pitanje je uređeno, a planirano je da se ove godine donese i novi zakon kojim će biti obuhvaćene smjernice energetske zajednice.

Ministar Đokić pita i odgovara: "Zašto bi Republika Srpska imala sankcije - zato što je izvršila svoje obaveze? Donijeli smo Strategiju razvoja sektora energetike do 2030. godine, a Federacija BiH nije."

Zabrinjava i to , kaže Đokić, što su predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara BiH podržali inicijativu o priključivanju BiH Јadransko-jonskom gasovodu i što nisu reagovali na najave o uvođenju sankcija. Upozorava da bi posljedice sankcija za elektroprivredu Srpske i Federacije BiH bile ogromne jer bi onemogućile distribuciju električne energije van granica BiH. Istovremeno, nerad Vlade FBiH, premijer ovog enitita Fadil Novalić naziva nesrećnim okolnostima.

Đokić je ocijenio da se trećim energetskim paketom želi u BiH sprovesti klasična politika devalviranja i promjene ustavnog sistema. Između ostalog, zato je Srpska i protiv formiranja nove regulatorne agencije za gas na nivou BiH.

"To bi bila još jedna u nizu suvišnih institucija na nivou BiH, a za takvo nešto nema stvarne nadležnosti", ističe Đokić.

Kritike na rad Savjeta ministara BiH i srpskih predstavnika u ovoj instituciji stižu i iz resora saobraćaja. Iako se sva pitanja u oblasti saobraćajne infrastrukture ne mogu rješavati bez učešća entiteta, što je propisano Ustavom. U resornom ministarstvu kažu da u Savjetu ministara donose odluke bez saglasnosti Republike Srpske čiji inicijatori su često i srpski predstavnici. Najnovija je podrška za dozvolu Tuzlanskom aerodromu za kargo usluge, a koje idu direktno na štetu banjalučkog aerodroma.

"Radimo na tome da otvorimo aerodrom Tuzla, zašto ne i sutra i aerodrom Mostar i da im obezbjedimo da svi rade", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić kaže: "Јedan od ministara u Savjetu ministara i dalje forsira priču o Tuzlanskom i Mostarskom aerodromu što se direktno kosi sa usvojenim principom o reciprocitetu ili ravnopravnosti entiteta u tom dijelu teretnog saobraćaja na dva međunarodna aerodroma - Banjalučkom i Sarajevskom."

Predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara, kaže Trninić, često iznose programe koji nisu usaglašeni sa Srpskom, a primjer je izgradnja autoputa Sarajevo-Tuzla-Zvornik. Podsjeća da je na nivou BiH, protivno volji Republike Srpske, donesena i odluka o formiranju nacionalnog investicionog komiteta koji bi određivao prioritete u oblasti infrastrukture i energetike.