latinica  ћирилица
04/09/2015 |  12:20 | Autor: SRNA

Skulpture inspirisane Kočićevim djelom poklonjene Banjalučanima

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović zahvalio je danas istaknutom francuskom umjetniku, skulptoru Žoelu Basti za doprinos u afirmaciji Kočićevog književnog djela i Zmijanja, kao i na poklonjenim skulpturama inspirisanim djelom ovog književnog velikana.
Banjaluka - skulpture ispred hrama Hrista Spasitelja - Foto: SRNA
Banjaluka - skulpture ispred hrama Hrista SpasiteljaFoto: SRNA

 Gavranović se danas pred Hramom Hrista Spasitelja susreo sa francuskim umjetnikom koji je, povodom obilježavanja jubilarnog 50. "Kočićevog zbora" i života i djela Petra Kočića, uradio 10 skulptura na osnovu njegovih pripovjedaka i opisa likova i poklonio ih Banjaluci i Zadužbini "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd.

Prema riječima Gavranovića, jednu skulpturu Basta je posebno izdvojio, a posvećena je Kočićevom Zmijanjcu, kovaču Mići Gajiću, koji i danas živi i radi na Zmijanju.

Gavranović je rekao da je inspiracija francuskom umjetniku za izradu skulptura sigurno bila snažna zato što je Petar Kočić umjetnički dočaravao svaki lik.

"Zato imamo danas ovdje od Davida Štrpca, Mrgude, Luje do bikova Јablana i Rudonje skulpture koje su Banjalučani mogli da vide od početka otvaranja `Kočićevog zbora` na nekoliko lokacija u gradu", kaže Gavranović.

On je rekao da će skulpture biti u Zadužbini "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd. "Prilika je da se ovom francuskom umjetniku zahvalimo na ovom daru gradu Banjaluci i građanima, kojima je omogućio da ponovo žive, bar nekoliko dana, sa Kočićevim junacima iako svakodnevno prolazimo kraj brojnih Kočićevih junaka", smatra Garanović.

Basta je rekao da mu je bilo veliko zadovoljstvo uraditi skulpture inspirisane djelom Petra Kočića, ističući da mu je sasvim prirodno da one budu u Banjaluci zato što pripadaju ovom gradu.

On je istakao da ga je privukla jačina morala koju Petar Kočić daje u svojim djelima, kao i to što istovremeno piše i za djecu i za odrasle. "Moje djelo i umjetnost zasnivaju se na tome da pravim sulpture koje stavljam u grad među ljude i taj kontakt koji ja ostvarujem sa svojim djelima, sa ljudima, tu istu jačinu veze sam osjetio i u tekstovima Petra Kočića", rekao je Basta.

On je dodao da se u Kočićevim djelima osjeti revolt i borba, s kojima se jako povezao.

Basta, koji je za ovu priliku obukao košulju sa zmijanjskim vezom, rekao je da mu se sviđa taj dodir sa tradicijom u Kočićevim djelima i ovdašnjom kulturom, te kao omiljeni lik Kočića naveo Davida Štrpca.

Skulpture francuskog umjetnika Žoela Basta inspirisane djelom Petra Kočića postavljene su danas u porti Hrama Hrista Spasitelja i biće poklonjene Zadužbini "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd.