latinica  ћирилица
04/09/2015 |  12:57 | Autor: Agencije

Bebe rođene na željezničkoj stanici u Budimpešti zovu se NADA i SKLONIŠTE

Usred kartonskih ambalaža i ćebadi razbacanim po podu željezničke stanice Keleti u Budimpešti, našle su se i dvije novorođene bebe izbjeglice koje leže u rukama majki, nesvjesne tragedije koja ih okružuje.
Beba rođena na željezničkoj stanici u Budimpešti - Foto: blic.rs
Beba rođena na željezničkoj stanici u BudimpeštiFoto: blic.rs

List Dejli mejl prenosi da je novorođenoj djevojčici dato ime Sadan što znači "Sklonište". Rođana je u podzemnom prolazu pored stanice, gdje njeni otac i majka sa nestrpljenjem čekaju da se ukrcaju na voz za koji vjeruju da će ih odvesti u bezbjedniji život u Evropi.

Sićušnu bebu od ssvega četiri dana snimile su kamere britanskog Skaj njuza, dok je umotana u ćebe mirno spavala pored svojih ponosnih roditelja. Samo nekoliko metara odatle, druga majka izb,eglica starala se o svojoj bebi Šems koja je rođena juče usred hosa glavnog željezničkog terminala u Mađarskoj.

Ova djevojčica, čije ime može da se prevede kao Sunčeva svjetlost ili Nada morala je da dođe na svijet u prljavom podzemnom prolazu pošto su ambulantna kola odbila da prevezu majku u bolnicu. Sinoć je majci i bebi dozvoljeno da se ukrcaju na voz za Njemačku gdje im je obezbijeđena ljekarska pomoć.

- Bio je to divan momenat, ali mi se srca raspalo što se desio na tako groznom mjestu - rekla je volonterka nevladine organizacije "Majgrejšn ejd" koja je pomogala pri porođaju.

Ove bebe našle su se među hiljadama izbjeglica koje su pokušavale da se ukrcaju na vozove, dok su ih u tome spriječavali mađarski zvaničnici koji insistiraju na ispravnoj dokumentaciji.