latinica  ћирилица
04/09/2015 |  15:44 | Autor: SRNA

UKC Banjaluka: Urađen složeni operativni zahvat

Tim ljekara iz Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju i Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske zajedno sa timom ljekara iz Vojnomedicinske akademije Beograd, prvi put je izveo složeni operativni zahvat - rekonstrukciju donje vilice fibularnim režnjem.
UKC Banjaluka: Urađen složeni operativni zahvat - Foto: RTRS
UKC Banjaluka: Urađen složeni operativni zahvatFoto: RTRS

Riječ je o operaciji rekonstrukcije defekta donje vilice nakon odstranjenja uznapredovalog tumora koštanog tkiva donje vilice – mandibule, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Rekonstrukcija se obavlja mikrohirurškim transferom koštanog vaskularizovanog režnja sa potkoljenice - fibularni režanj, pri čemu se sa koštanim vaskularizovanim tkivom rekonstruiše, odnosno, pravi nova donja vilica.

Iz UKC Republike Srpske ističu da ova operacija predstavlja najkompleksniji operativni zahvat iz oblasti mikrovaskularne rekonstruktivne hirurgije koja se po prvi put radi na prostorima BiH.

"S obzirom na složenost operativnog zahvata, osim izuzetne stručnosti, potreban je i timski rad sa uvježbanim i pripremljenim stručnim medicinskim osobljem različitih specijalnosti koje učestvuje u obavljanju ovog komplikovanog operativnog zahvata", navode iz UKC Republike Srpske.

Moguća neželjena komplikacija je nekroza režnja, ali i sve rane postoperativne komplikacije kao što su infekcija, krvarenje i neadekvatan postoperativni ožiljak.

Izvođenje ovog složenog operativnog zahvata je od izuzetne važnosti za UKC Republike Srpske, jer na taj način postaje jedna od nekoliko zdravstvenih ustanova u regionu koje se bave mikrohirurgijom i u kojima postoji mogućnosti za obavljanje ovog operativnog zahvata.

U saopštenju se navodi da se značaj za pacijente UKC Republike Srpske ogleda u tome da neće više biti upućivani u druge zdravstvene centre u regionu da bi bili podvrgnuti ovim složenim operativnim zahvatima.

Složeni operativni zahvat izveli specijalista plastično-rekonstruktivne i estetske hirurgije iz VMA Beograd Marijan Novaković, maksilofacijani hirurg iz VMA Nebojša Јović, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Nikola Baroš, specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije Nikola Ostojić, specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije iz VMA Beograd Miljan Petković, specijalizant plastično- rekonstruktive hirurgije, načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Marinko Karalić.

U izvođenju ovog operativnog zahvata učestvovali su i specijalista maksilofacijane hirurgije Zorica Novaković, specijalista otorinolaringolog Gospava Majstorović, specijalista anesteziolog Dragan Sandić, specijalizant anestezije Dragan Radusinović, anestetetičar, te instrumentari Radmila Mandić, Darinka Bosić, Varnava Gavrić, Arnela Marjanović i Davor Dragušić.