latinica  ћирилица
04/09/2015 |  16:12 | Autor: SRNA

Banjaluka: Izložba "Vedrine i sjete Branka Ćopića" (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci izložbu "Vedrine i sjete Branka Ćopića", koja je upriličena povodom 100 godina od Ćopićevog rođenja.
Banjaluka: Izložba "Vedrine i sjete Branka Ćopića" - Foto: SRNA
Banjaluka: Izložba "Vedrine i sjete Branka Ćopića"Foto: SRNA

Čubrilović je rekao da je, osim Petra Kočića, u čiju čast je uspješno organizovan jubilarni 50. "Kočićev zbor", Branko Ćopić najznačajniji književnik, porijeklom iz Krajine, koji je vjerodostojno pisao o svojim zemljacima i čije ime je nezaobilazno u čitankama i lektiri za učenike osnovnih škola.

On je, otvarajući izložbu, naglasio da su Petar Kočić i Branko Ćopić svojim djelima dali veliki doprinos razvoju i očuvanju srpskog jezika, književnosti i kulture.

Čubrilović je istakao da je izložba o životu i djelu Branka Ćopića postavljena u znak sjećanja na jednog od naših najznačajnijih pisaca koji je veoma vješto opisao djetinjstvo, zavičaj i istorijski period, koji obuhvata i Drugi svjetski rat, u kojem su najviše stradali Ćopićevi zemljaci – Srbi Krajišnici.

- Izložba "Vedrine i sjete Branka Ćopića" dobar je primjer uspješne saradnje naučnih i kulturnih institucija Republike Srpske i Srbije, posebno gradova Banjaluke i Beograda - rekao je Čubrilović.

On je istakao da ova izložba dočarava potpuniju sliku o tome koliko je Branko Ćopić bio i ostao važan dio našeg odrastanja, obrazovanja i vaspitanja.

Prema Čubrilovićevim riječima, iako je svoj rodni zavičaj zamijenio velegradskim ulicama Beograda, Ćopić je ostao dosljedan grmečkom duhu i humoru koji oplemenuje njegov književni jezik.

- Naša nacionalna, patriotska i ljudska dužnost jeste da, na svim nivoima, učvršćujemo i dalje jačamo veze Ćopićevog krajiškog zavičaja i njegovog Beograda, u kome je doživio slavu i u kome je završio ovozemaljski život - rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naveo da ova izložba svjedoči o bogatstvu piščevog života, njegovom književnom stvaralaštvu i srpskoj kulturi, koju je uzvisio i Branko Ćopić.

Autor izložbe, bibliotekar i savjetnik Biblioteke grada Beograda Olga Krasić Marjanović rekla je da izložba obuhvata čitav niz dosad neobjavljenih dokumenata, fotografija i arhivske građe koju je sam pisac zavještao Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu.

Marjanovićeva je istakla da su izložbu zajednički pripremile Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda.

Ona je rekla da su na 35 plakata dokumentom i fotografijom predstavljeni Ćopićevo djetinjstvo, odrastanje i školovanje, studije u Beogradu, počeci književne karijere, boravak u partizanima i poslijeratni period, te da je prikazana obrađena i neobrađena građa.

- Tu su i brojni Ćopićevi dnevnici i zapisi, možda i oni najtragičniji, napisanih pred kraj njegovog života, koji do sada nisu objavljivani i neke fotografije iz privatnih porodičnih albuma sa putovanja - rekla je Marjanovićeva.

Ona je istakla da je izložbu pripremala zajedno sa bibliotekarom Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ratkom Marić, naglasivši da je za potrebe izložbe skenirano blizu 1.000 dokumenata.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović Zečić rekla je da su izložbu o Branku Ćopiću priredili Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Biblioteka grada Beograda, uz podršku Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Ona je rekla da je izložba otvorena do 2. oktobra.

Osim brojnih građana i učenika, otvaranju izložbe prisustvovali su i potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, konzul Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci Radoslav Ilić, kao i akademici Svetozar Koljević, Rajko Kuzmanović i Dragoljub Mirjanić.